fbpx

Петков договоря във Вашингтон бързи доставки на евтин втечнен газ

От началото на юни започват доставки на втечнен газ за България на цени, по-ниски от тези на Газпром. Това е договорено по време на среща във Вашингтон между българския премиер Петков и вицепрезидента на САЩ Камала Харис, съобщават от правителствената пресслужба.

Двамата са обсъдили стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.

Войната в Украйна също е била важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател е посочил, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера.

Петков е посочил, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС. Припомня се, че срещата с Камала Харис е предхождана от разговори на Кирил Петков с държавния секретар Антъни Блинкен, в които акцент също е било партньорството със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"