fbpx

Петков зачеркна АЕЦ „Белене“, обяви „Козлодуй“ за възможност

Не, „Белене“ няма как да строим. Но бихме могли да увеличим капацитета на сегашната централа в „Козлодуй“. Това е възможност„, заявява премиерът Кирил Петков в интервю за телевизия Bloomberg, което ще бъде излъчено по-късно тази вечер.

Цитиран от Bulgaria On Air, Петков добавя още, че геотермалната енергия, както и тази от възобновяеми източници, биха могли да бъдат алтернативен вариант след затварянето на въглищните централи и мините. Така ще може да се избегне и безработицата в този отрасъл. „Централите може и да приключат работа през 2040 година, но не крайният срок е най-важното. Ако цените на въглеродните емисии се запазят на сегашните си нива или продължат да растат, те много трудно ще намират реализация“, изтъква още премиерът в интервюто.

Той потвърждава също така, че България ще стане член на Еврозоната на 1 януари 2024 година, какъвто е и разписаният до момента график.

По темата Северна Македония Кирил Петков коментира, че досега вниманието е било насочено предимно към историческите спорове. „Но смятам за по-важно дебатите да носят полза за всички участници в тях. Затова отваряме пет нови теми в дневния ред – ЕС, инфраструктура, икономика, културен обмен и история“, заявява още Петков пред международната телевизия Bloomberg.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"