fbpx

Рязко поскъпване на петрола след убийството на ген. Солеймани

Петролът поскъпна рязко, а фючърсите на американските фондови индекси отбелязаха спад след въздушния удар на САЩ, с който на летището в Багдад бе елиминиран висш ирански генерал. Пентагонът потвърди, че президентът Доналд Тръмп е одобрил операцията.

Новината предизвика първоначален скок с 3 долара на фючърсите на петрола Брент с доставка през март – до 69,16 долара за барел, достигайки най-високо ценово ниво от 17 септември 2019-а година насам, съобщава БНР.

Последва известно връщане назад към 68,40 долара за барел, но въпреки това петролът Брент поскъпва в рамките на деня с над 3%.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари също нарастват с 3% към 63,00 долара за барел, като веднага след новината за американската операция те поскъпнаха за кратко до 63,84 долара за барел, достигайки най-високо ниво от края на април 2019-та.

В ранните часове на петъчния ден US хеликоптери нанесоха удар по два автомобила на летището в Багдад. В резултат на акцията загинаха легендарният ирански генерал Касем Солеймани, ръководител на елитните ирански Бригади Ал Кудс – част от Републиканската нацианална гвардия на Иран, както и командирът на иракската паравоенна милиция Абу Махди ал Мухандис.

Всичко това води до съществен риск за доставките на петрол от региона на Близкия Изток и по-специално от Ирак, който е вторият най-голям производител в рамките на ОПЕК, изнасяйки около 3,4 млн. барела петрола на ден главно от южното пристанище Басра.

Днешната рязка ескалация на геополитическото напрежение по оста САЩ – Иран се отразява негативно на глобалните пазари на акции.

Фючърсите на американските фондови индекси се понижават с близо 1% преди началото на днешната търговия на Уолстрийт, след като през първата за 2020-а година търговия те стигнаха нови рекордни върхове.

Европейските борси също стартират петъчната търговия със загуби, като общият индекс Stoxx Europe 600 е понижава с 0,57%, немският DAX 30 – с 0,87%, френският CAC 40 – с 0,45% и британският FTSE100 – с 0,34%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"