fbpx

Петролът поевтинява след решението на Фед за лихвите

Цените на петрола се понижиха в четвъртък, след като инвеститорите разбраха, че Федералният резерв на САЩ отлага намаляването на лихвения процент до декември и тъй като запасите от суров петрол и горива в САЩ са се повишили, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 60 цента, или 0,7%, до 82 долара за барел до. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) паднаха с 68 цента, или 0,9%, до $77,82. И двата показателя бяха спечелили близо 1% в предишната сесия.

Според Фед това е цената (задържането на лихвените проценти, б.р.), която трябва да се плати, за да се постигне меко кацане и да се избегне рецесия“, коментира анализаторът на PVM Oil Тамас Варга, цитиран от агенцията.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл заяви на пресконференцията след двудневната среща на централната банка на САЩ, че инфлацията е спаднала без сериозен удар върху икономиката, добавяйки, че няма причина да смятаме, че това не може да продължи.

От страна на предлагането, запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили повече от очакваното миналата седмица, водени до голяма степен от скока на вноса, докато запасите от гориво също са се увеличили повече от очакваното, показват данни на Администрацията за енергийна информация в сряда.

На цените натежа и низходящият доклад на Международната агенция по енергетика, който предупреди за свръх предлагане в близко бъдеще.

Търговците също наблюдават и протичащите в момента преговори за прекратяване на огъня в Газа, което, ако бъде разрешено, ще намали страховете от потенциални прекъсвания на доставките на петрол от региона.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза по време на поредната си близкоизточна обиколка, че Хамас е предложил множество промени в подкрепяното от САЩ предложение за прекратяване на огъня, добавяйки, че посредниците са решени да запълнят пропуските в преговорите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"