fbpx

Петролът поскъпна, очакват това да продължи

петрол цени нефт

Цените на петрола наваксаха предишните си загуби и се повишиха в петъчната азиатска търговия, подкрепени от по-слабия щатски долар и спадащите запаси от дизел, докато Саудитска Арабия и Вашингтон продължават сблъсъка относно плановете на ОПЕК+ за намаляване на производството, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent се покачиха с 31 цента, или 0,3%, до 94,88 долара за барел в 06:22 GMT, докато фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишиха с 36 цента, или 0,4%, до 89,47 долара за барел.

„По-слабият щатски долар и силното възстановяване на рисковите активи повдигнаха цените на петрола. Възстановяващата се инерция може да продължи в днешната азиатска сесия“, коментира Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

Намаляването на добива на ОПЕК+ ще продължи да подкрепя цените на суровината, заедно с възможно възстановяване на търсенето в Китай през четвъртото тримесечие, ако Пекин разхлаби ограниченията срещу COVID“, добавя Тенг.

Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, се бори с епидемиите от COVID след едноседмичния Националния празник по-рано този месец и точно преди ключовия конгрес на Комунистическата партия, където се очаква президентът Си Дзинпин да удължи лидерството си.

Броят на заразените в страната е малък по глобални стандарти, но тя се придържа към политика за нулев COVID, което тежко въздейства върху икономическата активност.

Договорите за Brent и WTI паднаха за седмицата с около 3% след две предходни седмици на печалби на фона на опасенията за рецесията.

„Цените на суровия петрол имаха тежка седмица… Прогнозата за търсенето не се сбъдна, тъй като глобалните рецесионни страхове се засилиха поради опасенията, че инфлацията ще принуди Федералният резерв да затегне прекалено много политиката и тъй като Китай продължава да се справя с блокирането на COVID“, казва анализаторът на OANDA Едуард Моя, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица беше изцяло свързана с намаляването на производството на ОПЕК+, а тази седмица с влошаване на глобалните перспективи, което ще попречи на този пазар.“

Припомняме, ОПЕК+, обявиха миналата седмица намаляване с 2 милиона барела на ден на целите за производство на петрол.

Това доведе до сблъсък между Саудитска Арабия, фактическият лидер на ОПЕК+, и Съединените щати. Саудитска Арабия отхвърли критиките на Вашингтон като „неосноваващи се на факти“. Белият дом от своя страна заяви, че е представил на саудитците анализ, който показва, че намаленията могат да навредят на световната икономика, като се твърди, че саудитците са оказвали натиск върху други членове на ОПЕК за гласуването. Очаква се официални лица с двете страни скоро да продължат дискусиите.

Цените на петрола бяха подкрепени също и от рязкото намаляване на запасите в САЩ, което вероятно е отражение на очакването търсенето на мазут да нарасне с наближаването на зимата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"