fbpx

Меркел не съжалява за политиката си към Русия: евтиният газ е помогнал на Германия

Бившият германски канцлер Ангела Меркел заяви пред медии, че не съжалява за курса, който нейното правителство е поело с енергийната си политика към Русия, което според критиците е поставило най-голямата икономика в Европа твърде зависима от руския газ, съобщава Ройтерс.

Миналата година 55% от германския внос на газ е идвал от Русия, отчасти резултат от политиката на Меркел за търговски връзки с Русия и подкрепата на спорния газопровод „Северен поток 2“, дори след като Москва анексира Крим през 2014 г., припомня агенцията.

Винаги действате във времето, в което се намирате“, коментира тя пред репортери в Лисабон, запитана за подхода на нейното правителство към Русия.

Меркел, която се оттегли от политиката миналата година след 16 години като канцлер, посочи, че никога не е вярвала в идеята „Wandel durch Handel“ (Промяна чрез търговия).

В това отношение изобщо не съжалявам за решенията, по-скоро вярвам, че това беше правилно от гледна точка на времето“, изтъква тя, добавяйки, че евтиният руски газ е позволил на Германия да продължи напред с постепенното отказване от ядрената енергия и въглищата.

Сега обаче Германия забавя тези планове, докато се стреми да замени доставките на газ от Русия.

Инфлацията в Германия, до голяма степен предизвикана от рязко покачващите се цени на енергията, е 10,9% и правителството се е ангажирало с милиарди евро разходи, за да помогне на домакинствата и бизнеса да плащат за нарастващите сметки за енергия.

„Тази брутална инвазия на Русия сега доведе до промяна. Това е повратна точка“, отбелязва още Ангела Меркел във връзка с енергийната политика на Германия.

Това е задача, с която трябва да се справи новото правителство на Германия, водено от социалдемократа Олаф Шолц, допълва още тя.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"