fbpx

Путин предложи на Ердоган заедно да регулират газовите цени за Европа

Президентът Владимир Путин в четвъртък изтъкна Турция като най-добрия маршрут за пренасочване на доставките на газ към Европейския съюз след проблемите със Северен поток, съобщава Ройтерс.

Путин заяви пред турския си колега Тайип Ердоган, че Турция може да действа като газов хъб, след като вчера предложи Русия да пренасочи към Черно море доставките, предназначени за тръбопроводите „Северен поток“ под Балтийско море.

По думите на Путин засиленото сътрудничество с Турция, която не е член на ЕС, може да помогне за регулиране на цените.

В хода на работата на този хъб, който бихме могли да създадем заедно, разбира се, той ще бъде и платформа не само за доставки, но и за определяне на цената, защото това е много важен въпрос – въпросът за ценообразуването“, коментира руският президент по време на срещата си с Ердоган в Казахстан.

Днес тези цени са високи; лесно бихме могли да ги регулираме на нормално пазарно ниво, без никакви политически нюанси“, добавя Путин.

Това се случва на фона на непрекъснато намаляващи руски газови доставки за Европа и стремежът на страните от Стария континент да се освободят от зависимостта си от Москва по отношение на енергоресурсите.

В Германия са налице признаци, че домакинствата, малките и средни предприятия се вслушват в призивите за намаляване на потреблението на енергия, тъй като потреблението миналата седмица е паднало под средното за предходните години, отчасти благодарение на по-топлото време.

„Това са само моментни снимки, но можем да видим първите усилия“, изтъква шефът на агенцията Bundesnetzagentur Клаус Мюлер, добавяйки, че спестявания от поне 20% са необходими дори в студено време, за да може Германия да премине комфортно през зимата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"