fbpx

Путин готов да пренасочи газа от „Северен поток“ към Черно море и Турция

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия може да пренасочи доставките от повредения тръбопровод „Северен поток“ към Черно море, за да създаде голям европейски газов хъб в Турция или дори да използва единствената непокътната част от „Северен поток 2“, за да снабдява ЕС, съобщава Ройтерс.

Путин смята, че е възможно тръбопроводите да бъдат ремонтирани, но Русия и Европа трябва да решат съдбата им. „Можем да преместим загубените обеми от „Северните потоци“ по дъното на Балтийско море до региона на Черно море и по този начин да направим основните маршрути за доставка на нашето гориво, нашия природен газ за Европа през Турция, създавайки най-големия газов хъб за Европа в Турция“, каза Путин в изложението си на форума на Руската енергийна седмица, уточнявайки, че това ще бъде направено, ако партньорите на Русия се интересуват, както и ако има икономическа рентабилност.

По думите на президента руският газ все още може да бъде доставен в Европа през една останала непокътната част от газопровода „Северен поток 2“, но топката сега е в полето на ЕС дали иска това да се случи. Три от тръбопроводите на Северен поток са повредени. Това оставя функционираща само една линия от „Северен поток 2“, която има годишен капацитет от 27,5 милиарда кубически метра. Русия, по думите на Путин, може да отвори газовите кранове по тази линия, ако Европа го поиска.

Той изчислява, цитиран от ТАСС, че загубите на Европа от спотовото ценообразуване на газа през тази година ще надхвърлят 300 милиарда евро.

Според експертни оценки само тази година спот механизмът за ценообразуване на газа ще донесе загуби на Европа в размер на над 300 милиарда евро, или около 2% от БВП на еврозоната“.

По думите му това е можело да бъде избегнато, ако Европа е избрала дългосрочни договори, обвързани с петрола. „Загубите можеха да бъдат избегнати, ако бяха използвани дългосрочни договори, обвързани с петрола. Разликата между спот пазара и цените на дългосрочните договори е три до четири пъти“, изтъква руският президент. „Газпром беше принуден частично да премине към обвързване със спот пазара, а сега те стенат. Това е тяхна вина“, подчертава Путин.

Позовавайки се на намаляването на ядрената енергия и отказа на Европа от дългосрочни договори в газовия сектор, руският президент отбелязва, че въпреки важността на развитието в областта на зелената енергия, това не трябва да се прави въз основа на политически съображения:

Трябва да се занимаваме с алтернативни видове енергия – и слънцето, и вятъра, енергията на приливите и отливите и водорода, трябва да правим всичко това, съобразено с обема на потребление днес, с темповете на растеж на световната икономика, с нуждите за енергийни ресурси и с нивото на развитие на технологиите“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"