fbpx

Експертният съвет ще анализира фирмената продуктивност и ефектите от плоския данък

Основното предизвикателство е България да увеличи потенциалния ръст на БВП поне до нива на съпоставими държави като Румъния и Хърватия. Основният риск е, ако потенциалният ръст се запази трайно нисък и в следващото десетилетие.

Това коментира в интервю за БТА доц. Пламен Ненов, който вчера оглави представения от вицепремиера Атанас Пеканов Експертен съвет за икономически анализи.

По думите на Ненов фактът, че изоставаме от Хърватия и Румъния потвърждава тенденциите от десетилетието преди ковид кризата. Той очаква ръстът на БВП през 2023 година да се забави спрямо настоящата, което и прогнозата на МВФ в представения вчера годишен доклад на фонда.

Ненов изтъква, че сред приоритетите му за дейността на съвета е да се направи анализ на фирмената продуктивност в основни сектори на българската икономика.

От думите му става ясно, че той не е привърженик на поддържането на структурни бюджетни дефицити, дори и в условия на сравнително силен икономически растеж и експанзия на икономиката. Това е неустойчива икономическа политика, която води до нуждата от силна фискална консолидация в определен момент – или чрез намаляване на разходи, или чрез увеличаване на данъци, коментира икономистът.

Той смята, че все още не са оценени ефектите върху България от действието на плоския данък, но негови колеги от Експертния съвет имат разработки по този въпрос и биха могли да дадат становище в бъдеще. 

Иначе Пламен Ненов коментира още: Ефектът на плоския данък върху неравенствата в обществото е факт, с който повечето икономисти биха се съгласили. Относно ефекта върху икономическата ефективност и общото ниво на благосъстояние в обществото – тук нещата са по-сложни. От една страна, плоският данък води до намаляване на стимулите за работа на работещи с ниски доходи в сравнение с прогресивна форма на данъчно облагане. От друга страна, той засилва стимулите на работещи с високи доходи. Кой от тези два ефекта е доминиращ, е емпиричен въпрос. По принцип, в други държави работещите с високи доходи реагират по-слабо на увеличение в данъците, в сравнение с работещите с ниски доходи“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"