fbpx

Нов експертен съвет ще дава насоки на българската икономика

Правителството създаде Експертен съвет за икономически анализи в България. Той ще има за цел да предоставя на българското общество и българските институции задълбочена експертиза по водещи икономически теми, помагайки при вземането на решения за страната.

Съветът бе представен на брифинг на Дондуков 1 от вицепремиера Атанас Пеканов. По думите му новосъздаденият орган трябва да предлага решения за по-успешното развитие на българската икономика. Той отбеляза, че подобни съвети функционират в цяла Европа, както и в други страни по света.

Анализ на динамиката на българския производителен сектор и на териториалните неравенства, разликите в структурата на местните икономики, пазара на труда, както и демографските процеси ще са сред темите, по които ще се работи.

В Съвета у нас ще бъдат включвани водещи световни икономисти, които работят в различни сфери на икономическата дисциплина. Планирано е съставът му да се обновява на всеки три години, а членовете му ще работят напълно безвъзмездно.

Сред първите членове на съдета са Петьо Бонев, асистент професор по иконометрия, University St. Gallen; Ралица Ганева, професор по макроикономика, Софийски университет „Св. Климент Охридски“; Станли Гьошев, лектор по финанси, University of Exeter; Джефри Нилсен, професор по макроикономика, Американски университет в България.

Председател на Съвета е Пламен Ненов, професор по макроикономика в Norwegian Business School.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"