fbpx

КЕВР очаква още по-ниска цена на газа за ноември

КЕВР очаква от „Булгаргаз“ да предложи цена на природния газ за ноември доста по-ниска от октомврийската.

Това изтъква, цитиран от БТА, председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. По думите му цената трябва да е около 180 лв за MWh. Цената на суровината за настоящия октомври е 233 лева, значително по-ниска от септемврийската, която стигна до 353 лева.

Според Иванов сред причините за понижението на цените на природния газ е запълнеността на европейките газови хранилища, коато е средно на 91 процента. Големите потребители на природен газ – Франция, Германия и Италия, са напълнили своите газохранилища между 93 и 96 процента.

България, която стартира при много ниско ниво на газ в хранилището в Чирен, вече е на 80 на сто. Това е и стойността, фиксирана от Европейската комисия за запълняемост на газовите хранилища преди отоплителния сезон, припомня председателят на КЕВР. Иванов смята, че запълването на Чирен може да достигне до 85 процента, дори до 90 на сто, до края на месец ноември.

По думите му по тази причина, независимо от усложняващата се обстановка в Украйна, Европа е подготвена за отоплителния сезон. Той отбелязва и че Германия до месец ще пусне два терминала за регазификация на северното си крайбрежие, където ще получава значителни количества втечнен газ.

В същото време, отбелязва Иванов, газопроводът Норвегия – Дания – Полша и нашият интерконектор с Гърция са вече функционални и Европа се „освобождава“ от руския природен газ. На този фон той не очаква условия за сериозно поскъпване на суровината през декември.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"