fbpx

Nissan продаде активите си и напусна Русия

Nissan продава руските си активи с опция за обратно изкупуване на бизнеса в рамките на шест години, съобщава руското министерство на индустрията и търговията, цитирано от Ройтерс.

„Nissan Manufacturing Rus“ прехвърля своите активи на държавата – сделка от голямо значение за индустрията“, изтъква министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

В изявление от Nissan съобщават, че са решили да излязат от руския пазар, като очакват да понесат извънредна загуба от приблизително 100 милиарда йени (686,72 милиона долара) от прехвърлянето на активи.

Сделката бележи поредно напускане на голяма компания, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, като се припомня ходът на френския автомобилен производител Renault, който продаде през май мажоритарния си дял в „Автоваз“ на руски инвеститор.

Продажбата ще включва производствените и изследователски съоръжения на Nissan в Санкт Петербург, както и неговия център за продажби и маркетинг в Москва, уточняват от министерството.

Според източник, запознат със сделката, е била платена „символична сума“. Съобщава се, че Renault е продала своя дял в Автоваз за една рубла.

От руското министерство на индустрията и търговията уточняват, че с обслужването на продадените вече автомобили Nissan, както и със снабдяването на авточасти ще се заеме „Автоваз“.

Изтъква се, че работните места – около 2 хиляди, ще бъдат запазени. Заводът на Nissan в Санкт-Петербург е открит през 2009 году. Производствената му мощност е до 100 хиляди автомобила годишно. През 2021 година са проезведени 43 хиляди коли, основно Qashqai и X-trail.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"