fbpx

В ЕС обмислят отмяна на целта за 45% възобновяема енергия

Страните от ЕС обмислят смекчаване на плана на Европейската комисия за отказ на руските изкопаеми горива, известен като REPowerEU, включително отмяна на предложената цел от 45% възобновяема енергия за 2030 г., съобщава EURACTIV.

Измененията блокират стремежа на Комисията да увеличи целта за възобновяеми енергийни източници в енергийния микс на Европа до 45%, заменяйки я с 40%,цел, договорена от страните от ЕС през юни .

Измененията също така заличават опита на Европейската комисия да закрепи в законодателството на ЕС принципа, че възобновяемите енергийни източници трябва да се считат за въпрос от „висш обществен интерес“. Този принципът трябва да е в помощ на за защитата на новите проекти за възобновяема енергия срещу правни предизвикателства, които забавиха изграждането на вятърни паркове в страни като Франция.

Сега има опасения, че смекчаването на тези мерки може да забави въвеждането на възобновяеми енергийни източници в критичен момент за европейската енергийна сигурност.

Други промени позволяват на страните от ЕС да избират дали да включат своите ВЕЦ в зоните за достъп и разширяване на дефиницията за зони за преминаване към „суша и водни зони, които са особено подходящи за разработване на възобновяема енергия”.

Измененията пренебрегват въпроси като морско пространствено планиране и коридори за бозайници, което води до възможни конфликти между офшорни проекти за възобновяеми енергийни източници и други индустрии.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"