fbpx

Петролът продължава да поевтинява след индикации за разнобой в ОПЕК+

Цените на петрола се понижиха с приблизително 1%, увеличавайки загубите от предишната сесия, след като ОПЕК+ отложи срещата си, което предизвика спекулации, че групата може да не задълбочи съкращенията на добива през следващата година поради несъгласни африкански членове, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на Brent паднаха с 85 цента, или около 1%, до 81,11 долара за барел до 09:16 GMT, което следва спада от цели 4% в сряда, 22 ноември. По-рано през днешния ден януарските фючърси на Brent паднаха и под 81 долара за барел.

Американският суров петрол West Texas Intermediate се понижи със 71 цента, също около 1%, до $76,39, след спад с цели 5% в предишната сесия.

Всичко това следва изненадващия ход на ОПЕК+, които отложиха за 30 ноември министерска среща, на която се очакваше да обсъдят съкращенията на добива на петрол.

Според анализатори трио от африкански държави – Ангола, Конго и Нигерия, се стремят да увеличат своите квоти за доставки за 2024 г. над временните нива, договорени на срещата на ОПЕК+ през юни. Ангола и Конго произвеждат под производствените си цели за 2024 г., докато Нигерия успя да увеличи производството над целта поради подобряващата се ситуация със сигурността в богатата на петрол делта на Нигер.

Смятаме, че Нигерия може да бъде успокоена, тъй като ръководството цени дългогодишното й членство в ОПЕК и подобряването на връзките със Саудитска Арабия“, каза Хелима Крофт, анализатор в RBC Capital Markets.

„Това, което е сигурно, е непрекъсната волатилност с правдоподобно колебание на цената до $10+ след срещата следващия четвъртък и вероятно дори преди това“, коментира Тамас Варга от петролния брокер PVM

Въпросите относно предлагането на ОПЕК+ идват, тъй като данните показват, че запасите от суров петрол в САЩ са скочили с 8,7 милиона барела миналата седмица, което е много повече от очакванията на анализаторите за изграждане на 1,16 милиона. Междувременно около 3% от производството на суров петрол в Мексиканския залив е било спряно поради изтичане на подводен тръбопровод, съобщи бреговата охрана на САЩ преди ден.

От страна на търсенето има още мрачни новини. Въпреки че проучване показва, че спадът в бизнес активността в еврозоната е намалял през ноември, данните сочат, че икономиката на блока ще се свие отново през това тримесечие, тъй като потребителите продължават да ограничават разходите, изтъква още Ройтерс.

Според Rystad Energy, цитирани от Интерфакс, при липса на допълнителни съкращения на производството цените на петрола ще останат около 80 долара за барел през 2024 г. Компанията отбелязва, че заседанията на министерския комитет на ОПЕК+ никога не са били отлагани с четири дни. На предстоящата среща обаче все пак ще бъде постигнато споразумение за намаляване на производството, очаква Rystad, без да изключва възможността за задънена улица в преговорите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"