fbpx

Какво стои зад успеха и провалите на криптоборсите

Борсите за криптовалута съществуват вече повече от десетилетие и докато някои бяха успешни, много се провалиха. Има няколко причини, поради които крипто борсите фалират, обобщава изданието makeuseof.com*:

  1. Лоши мерки за сигурност: Борсите за криптовалута често са атакувани от хакери поради големите суми пари, които държат. Ако мерките за сигурност на борсата не са на ниво, има опасност да бъде уязвима към атаки, които могат да доведат до загуба на потребителски средства.
  2. Липса на ликвидност: Ликвидността е от съществено значение за правилното функциониране на всяка борса. Ако една борса няма достатъчно ликвидност, това може да доведе до забавяне на транзакциите, което може да бъде опасно за потребителите.
  3. Регулаторни въпроси: Регламентите за криптовалутите са все още в начален стадий и много страни все още не са установили ясни насоки за техния обмен. Това може да затрудни законната работа на борсите, което може да доведе до фалит.
  4. Лошо управление: Както всеки бизнес, обменът на криптовалута изисква компетентно управление, за да успее. Ако борсата е лошо управлявана, това може да доведе до лошо финансово управление, което в крайна сметка може да бъде причината за техния провал.
  5. Нестабилност на пазара: Криптовалутите са известни като нестабилни и това може да затрудни работата на борсите. Ако пазарът претърпи внезапен спад, това може да доведе до загуба на потребителски средства, което може да бъде пагубно за борсата.

Това са само някои от причините, поради които крипто борсите се провалят. Въпреки че няма сигурен начин за предотвратяване на провал на криптоборса, предприемането на стъпки за справяне с тези проблеми може да помогне за смекчаване на риска. Например борсите могат да подобрят своите мерки за сигурност, да работят за установяване на ясни регулаторни мерки и да гарантират, че разполагат с компетентно управление.

Според статия от The Bitcoin Manual, уязвимостта на цифровите активи е критичен аспект, който допринася за постоянния срив на крипто борсите. Бизнес моделът е насочен да поеме отговорността за попечителство, но активът, с който работят, са цифрови записи, управлявани от частни ключове. Борсите трябва да създадат сложни и скрити линии за комуникация между екипи и страни, за да управляват безопасно тези ключове и да гарантират, че те никога няма да бъдат разкрити. Те трябва да управляват топли и студени фондове, постоянно да актуализират баланси и да ги съпоставят с вземанията на клиентите, а не да смесват активи. Това не е лесен процес: отнема време, изисква стабилни процеси за сигурност и безопасни резерви и просто не може лесно да бъде мащабиран, без да бъдат поети големи рискове. Борсите са изправени пред същите рискове, които потребителите поемат, когато управляват частните си ключове за своите биткойни, с изключение на това, че открито рекламират къде се намират, кой е персоналът им, как изглеждат транзакциите им в блокчейна и какви трети страни използват, което ги прави уязвими.

Друга статия от MakeUseOf обяснява, че когато борсата за криптовалута фалира, потребителите губят достъп до своите криптовалутни притежания, съхранявани от нея. Статията също така подчертава, че крипто борсите могат да се сринат поради лошо управление на риска, хакване или инвестиране в рискови активи, което води до загуба на потребителските средства завинаги.

В допълнение, Wisebitcoin отбелязва, че затварянето на крипто борси, провалите и хаковете не са нещо ново. Според Cointelegraph около 75 крипто борси са затворили през първите три тримесечия на 2020 г., много поради хакове и измами. Някои също изчезнаха напълно по неизвестни причини.

Както виждаме, има много фактори, които допринасят за провала на борсите за криптовалута. Докато някои от тези фактори са извън контрола на борсите, други могат да бъдат адресирани чрез по-добро управление, подобрени мерки за сигурност и ясни регулаторни указания. Като предприемат стъпки за справяне с тези проблеми, борсите могат да помогнат за намаляване на риска от фалит и да осигурят по-сигурна и надеждна платформа за потребителите.

*Превод Георги Бурнаски




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"