fbpx

Петролът продължава плавно да поскъпва

Цените на петрола се повишиха за четвърти пореден ден, тъй като опасенията за прекъсване на доставките в Русия надделяват над блокирането заради COVID-19 в Китай, което доскоро дърпаше цените надолу, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent поскъпнаха с 88 цента, или 0,8%, до $108,47 за барел, след като нарастнаха с 2,1% в предишната сесия. По-активният юлски договор се повиши с 97 цента до 108,23 долара за барел.

Все пак цените на петрола са нестабилни, тъй като Китай не показа признаци за облекчаване на ковид мерките, въпреки въздействието им върху икономиката и глобалните вериги за доставки.

С увеличаването на пълните и частичните локдауни от март, икономическите показатели на Китай се понижиха още повече. Сега очакваме БВП на Китай да се забави допълнително през второто тримесечие“, коментира ръководителят на APAC Economics на Wood Mackenzie Янтинг Джоу, цитиран от агенцията.

Нестабилността на петролния пазар ще продължи на фона на прогнозите за по-разпространени и продължителни ковид ограничения през майа а и след това, което изкривява краткосрочните рискове за търсенето на петрол в Китай и сваля цените“.

От страна на предлагането, ОПЕК+ вероятно ще се придържа към съществуващата си сделка и ще договори малко увеличение на производството за юни, по време на среща на 5 май

Производството на петрол в Русия обаче може да спадне с до 17% през 2022 г., показва документ на министерството на икономиката, видян от Ройтерс, тъй като западните санкции, наложени на Москва, засягат инвестициите и износа.

Санкциите също така затрудняват руските кораби да изпращат петрол до клиенти, което накара Exxon Mobil Corp да обяви форсмажорни обстоятелства за операциите си на Сахалин-1 и да намали добива.

Опасенията за прекъсване на износа на руски петрол, особено дизелово гориво, тласнаха маржовете на азиатските рафинерии до рекордни нива.

Дизеловите фючърси на Нюйоркската търговска борса затвориха на рекордно високо ниво от 5,14 долара за галон в четвъртък, докато дизелът в пристанището в Ню Йорк се търгуваше с рекордна премия спрямо фючърсните цени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"