fbpx

Икономическите приоритети на преизбрания президент на Франция

Еманюел Макрон вече набеляза основните реформи, които би желал да проведе по време на втория си петгодишен мандат. Покупателна способност, данъчно облагане, пенсии… това са част от най-очакваните бъдещи промени, обобщава в свой анализ capital.fr.

Да се захване веднага за работа

Избран с 58% от гласовете, Еманюел Макрон заяви по време на кампанията, че иска да започне осъществяването на реформите още от лятото. Реформата на пенсионното законодателство с увеличаването на пенсионната възраст на 64 или 65 години би могла да бъде първата. Но това не е единственият стълб на икономическата политика на президента, с който той би желал да се заеме незабавно. Реформи за постигане на пълна заетост, за промени в данъчното законодателство що се отнася до облагането на даренията и наследствата, постигане на въглеродна неутралност до 2050 г., както и други мерки могат да бъдат предприети още от първите дни на втория мандат.

Увеличаване на покупателната способност още от юли

Еманюел Макрон обеща множество мерки с цел увеличаването на  покупателната способност. Те могат да бъдат включени в извънреден закон за покупателната способност, който ще бъде внесен през лятото. Пакетът мерки обхваща индексация на пенсиите, на гарантирания минимален доход, помощите за хората в неравностойно положение. По време на дебатите между двата тура Макрон заяви, че иска да ги индексира в съответствие с инфлацията. Така повишаването може да стигне 4%. Той потвърди волята си да въведе „солидарност при приходоизточника“, което означава автоматично да се предоставят помощите на тези, които имат право на тях. По този начин той иска да се преодолее явлението във Франция, при което много хора не получават помощите, на които имат право, защото не са подали съответните документи. Остава обаче неяснота относно индексацията на други помощи като семейните надбавки, добавките при частична безработица, помощи за покриване на жилищните разходи на наемателите. Тези надбавки не се считат за част от гарантирания минимален доход, но могат също така да бъдат обект на извънредна индексация.

С цел запазването на покупателната способност на шофьорите правителството вече обмисля още от товя лято нова финансова помощ под формата на връщане на 15 евроцента (без данъка) за всеки налят литър. Тази нова мярка е насочена най-вече към хората, който са принудени да ходят на работа с личния си автомобил. Освен това Макрон се ангажира да запази ценовия щит за цените на газа и електроенергията „дотогава, докато продължава енергийната криза“, заяви той по време на дебата между двата тура.

Еманюел Макрон иска да подобри покупателната способност и на работниците. Той обеща да размрази системата за увеличаване на заплатите на работниците в обществения сектор, която беше замразена през 2017 г. при започването на първия му мандат. Равнището на индексация ще бъде обсъдено със социалните партньори в обществения сектор. В частните фирми, които разпределят дивиденти Макрон, иска да направи задължително участието на работниците в разпределението на печалбите. Това е т.нар. „премия Макрон“, която досега се прилагаше по желание на работодателите. Тя е в размер на 1000 евро необлагаеми и без удръжки за социални осигуровки, която се отпуска на тези работници, които получават по-малко от трикратния размер на минималната работна заплата. Сега Макрон иска да се утрои таванът на тази сума до 3000 евро. За самонаетите президентът иска да даде допълнителна подкрепа на френския предприемач като намали тежестите и увеличи приходите. Той предвижда допълнителна помощ в размер на 550 евро годишно за тези, чиито доходи са равни на минималната работна заплата.

Незабавно осъществяване на пенсионната реформа

Това е най-взривоопасната тема, която очаква Макрон за началото на втория му мандат. Президентът на републиката иска да проведе без никакво забавяне пенсионната реформа, която той не можа да осъществи по време на първия си мандат. Първоначално искаше да увеличи пенсионната възраст от 62 на 65 години, но между двата тура леко смекчи позицията си. Увеличаването ще стане на два етапа, като първият ще е 64 години до 2027 г., когато приключва мандатът му. За разлика от предложената реформа през 2017 г., когато трябваше да бъде създадена универсална система след двугодишен период на консултации, сега той иска тя да бъде въведена незабавно. Не е изключен вариантът за силовото ѝ налагане.

Три реформи за постигане на пълна заетост

Постигане на пълна заетост (5% ниво на беработица) до 2027 г.: това е една от амбициозните цели, които си постави Еманюел Макрон за втория си мандат. За осъществяването ѝ той предвижда три важни реформи.

Първо – помощта за безработица. Макрон иска да я оптимизира, като я обвърже в по-голяма степен с конкретното икономическо положение на страната. „Когато конюнктурата се подобрява, трябва да имаме правила, които насърчават допълнително хората да се върнат на работа. Когато конюнктурата се влошава, трябва да можем по-добре да защитим тези, които са изпаднали в безработица“, заяви той на пресконференция по време на президентската си кампания на 17 март. Времето за получаване на помощи може да бъде един от променливите параметри в завмисимост от състоянието на икономиката.

Второ – обвързване на дохода за активна солидарност (социална помощ която се предоставя при  ниски доходи, за да се гарантира минимален доход; има за цел да помогне на работниците с ниски доходи, като същевременно насърчава безработните да се върнат на работа) със задължението да се отделят 15-20 часа седмично на дейност, позволяваща ориентирането или преориентирането към трудова заетост. Това може да приеме формата на образователни курсове, стажове и др.

Трето – създаване на „Трудова Франция“ – единна служба по заетоста, която да обедини трудовите борси и местните органи. Целта е да се подобри процесът за предоставяне на възможностите за работа и образование на безработните.

Промяна в данъчното облагане на даренията и наследствата

През следващия си мандат Макрон иска да преразгледа наследственото право. Не става дума за революция, а по-скоро за пригаждане на данъчната система към реалния живот на семейството. За целта президентът предвижда две важни мерки: повишаване необлагаемия праг при наследяване по права линия от 100 000 на 150 000 евро, като по този начи се отговаря на увеличаването на цените на недвижимите имоти. Това ще засегне 13-15% от наследствата. Другата мярка е повишаване на необлагаемия праг при наследяване по съребрена линия на 100 000 евро. Досега той е 7 967 евро и наследстеваната маса над него се облага с 55%. Тази идея се приема много добре от общественото мнение.

Запазване на курса на намаляване на данъците

Общото намаляване на данъците по време на първия мандат на Макрон възлиза на 50 млрд. евро. За втория си той иска да продължи този курс, но намаляването на данъчната тежест ще бъде по-малко – само 15 млрд. евро. То ще бъде разпределено поравно между домакинствата (8 млрд. евро) и бизнеса (7 млрд. евро). По отношение на домакинствата Макрон обеща премахването на таксата за обществената телевизия, която е 138 евро годишно в метрополията и 88 евро в отвъдморските територии. Тук трябва да включим и намаляването на данък наследство. От гледна точка на бизнеса правителството вече намали данъчната тежест с 20 млрд. евро, но иска да отиде по-далече като премахне добавъка към ДДС, който се плаща към местните власти. Този данък възлиза на 7 млрд. евро и бизнесът настоява за премахването му, тъй като, според него, той е една от причините за по-ниската конкурентоспособност на френските предприятия в сравнение с европейските им конкуренти.

Кардинална реформа на възнагражденията в обществения сектор

Макрон иска да реформира в дългосрочен план цялостната система на възнаграждения в обществения сектор. Става дума за „коренна реформа на категориите А, В и С, които влияят негативно върху възнагражденията и кариерното развитие“, кавза президентът. Целта е да се отчита в по-голяма степен личният принос при определянето на заплатата. Тази реформа най-напред трябва да бъде въведена в сферата на образованието, като се предвижда общо увеличаване на възнагражденията с 10% и 20% за тези, които извършват допълнителна работа като заместване на отсъстващи учители или индивидуални занимания с учениците. Тези мерки трябва да бъдат записани в закона за бюджета за 2023 г. и прилагането им да започне от месец януари.

Развитие на ветрогенераторните паркове и ядрената енергетика за постигане на целта въглеродна неутралност към 2050 година

В речта си минути след обявяването на резултатите от втория тур, Макрон изрази волята си да осъществи своя „социален и екологичен проект“. По време на предизборната си кампания той изрично се ангажира с постигането на въглеродна неутралност до 2050 година.

За постигането на тази цел Макрон иска да постави ударението върху две възобновяеми енергии: вятърната и слънчевата. Той обяви изграждането на „петдесетина ветрогенераторни паркове в морето до 2050 г.“ с обща мощност 40 GW. За парковете на сушата президентът изрази по-голяма предпазливост. Той иска да удвои парка за 30 години, а не за 10, както обявяваше по-рано.

По отношение на ядрената енергетика Макрон обяви изграждането на шест нови реактори тип ERP до 2050 г., като първият от тях ще бъде пуснат в експлоатация през 2035 година. За постигането на целта ще бъде осигурено мощно държавно финансиране в размер на няколко десетки милиарда евро.

За постигането на въглеродната неутралност президентът възлага надеждите си и на санирането на сградния фонд, за което държавата ще окаже съществена помощ. Амбицията е да бъдат санирани поне 700 000 жилища.

С цел намаляване на емисите от СО2, Макрон заяви, че иска да въведе система за лизинг на електроавтомобилите, при която държавата ще предоставя сума в размер на 80-90 евро месечно. Но той побърза да добави, че този лизинг ще се осъществява в зависимост от наличния ресурс.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"