fbpx

Петролът рязко слезе под $90 за барел

Цените на петрола паднаха с повече от 1 долар за барел в първия ден от седмицата, като брентът слезе под 90 долара, съобщава Ройтерс. Сред причините се изтъква отслабналото напрежение в Близкия изток, след като Израел изтегли повечето си войници от южната част на Газа и се ангажира с нови преговори за потенциално прекратяване на огъня в шестмесечния конфликт.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с $1,48, или с 1,6%, до $89,69 за барел до 06:15 GMT. Американският суров петрол West Texas Intermediate беше 85,54 долара за барел, което е спад от 1,37 долара, или 1,5%.

Изглежда, че катализаторът е твърдението на Израел, че е изтеглил всички войски с изключение на една бригада от южната част на ивицата Газа, вероятно в отговор на нарастващия международен натиск и за намаляване на напрежението, след като уби висши ирански командири в Сирия миналата седмица“, коментира пазарният анализатор на IG Тони Сикамор, цитиран от Ройтерс.

По думите на базираният в Оукланд независим анализатор Тина Тенг обаче, това може да е само временно оттегляне, тъй като събитието не предложи никакви фундаментални промени.

Израел и Хамас изпратиха екипи в Египет за нови преговори за потенциално прекратяване на огъня преди празниците на Байрам, облекчавайки напрежението в Близкия изток, което повиши цените на петрола с повече от 4% миналата седмица поради опасения за прекъсване на доставките. Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви в неделя, че Израел е готов да се справи с всеки сценарий, който може да възникне с Иран, след като Техеран заплаши да отмъсти за убийството на ирански генерали на 1 април.

Най-големият износител на петрол в света, Саудитска Арабия, повиши официалните продажни цени през май за всички видове суров петрол за Азия, което е според очакванията, след като доставките на тежък петрол се свиха.

В същото време пожар засегна в събота офшорна платформа, управлявана от мексиканската национална петролна компания Pemex, убивайки най-малко един изпълнител. Това се случва, след като Pemex поиска от своето търговско звено да отмени до 436 000 барела на ден износ на суров петрол през април.

Въпреки това анализаторите на Goldman Sachs очакват Brent да остане под 100 долара за барел в основния си сценарий, който предполага вече стабилно търсене, липса на допълнителни геополитически удари върху предлагането на петрол и че повишеният свободен капацитет ще накара ОПЕК+ да увеличи производството през третото тримесечие.

Припомняме, миналата седмица петролът достигна най-високата си цена от октомври 2023-та.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"