fbpx

Петролът с ново поскъпване, повличайки дизела и бензина

Цените на петрола се повишиха във вторник, тъй като Китай неочаквано намали основните лихвени проценти за втори път от три месеца, за да подкрепи икономическо възстановяване, информира Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent се покачиха с 32 цента, или 0,4%, до 86,53 долара за барел. Западнотексаският междинен суров петрол се повиши с 26 цента, или 0,3%, до 82,77 долара за барел.

Решението на Китайската централна банка дава допълнителна сила на петрола, след като от ОПЕК+ утвърдиха намаленията на дневния добив, които ще продължат до 2024 година, а Саудитска Арабия обяви, че ще произвежда 1 млн. барела дневно по-малко и през септеври.

Това доведе до повишаване цените на дизела и бензина, като в България те стигнаха до 2.70 лв. за литър. Не се очаква обаче да бъде достигнато нивото от 3 лева. „За да стигнем цени от 3 лв., трябва барелът да стане 100 долара, няма такива индикации. Ако се случи толкова висока цена, други производители се намесват на пазара и цената ще падне„, изтъква Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Данните за промишленото производство и продажбите на дребно в Китай във вторник показват, че икономиката се е забавила допълнително миналия месец, засилвайки натиска върху вече колебливия растеж и подтиквайки властите да намалят основните лихвени проценти, за да подкрепят активността, коментира Ройтерс.

Въпреки слабите макроикономически данни петролният апетит на Китай показва устойчивост. Производството на рафинериите в страната през юли се е повишило със 17,4% спрямо година по-рано, тъй като рафинериите поддържат повишено производство, за да отговорят на търсенето за вътрешни летни пътувания и да осребрят високи регионални маржове на печалба чрез износ на гориво.

Освен това оказвайки подкрепа на цените на петрола, икономиката на Япония нарасна много по-бързо от очакваното през април до юни, тъй като активният износ на автомобили и пристигащите туристи помогнаха да се компенсира съпротивлението от забавящото се възстановяване на потребителите след COVID.

Междувременно добивът на нефт и природен газ в регионите в САЩ, произвеждащи шисти, се очаква да спаднат през септември за втори пореден месец до най-ниските нива от май, показват данни на Администрацията за енергийна информация. Това според Ройтерс може да влоши световния недостиг на петрол, на фона на намаленото производство от ОПЕК+.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"