fbpx

Руската централна банка вдигна рязко основната лихва

Съветът на директорите на руската централна банка реши да повиши основната лихва от 15 август с 350 базисни точки до 12,00% годишно. Това решение е взето с цел ограничаване на рисковете за ценовата стабилност, се изтъква в съобщението след проведеното тази сутрин извънредно заседание на СД. То се случва в момент на силен спад на руската рубла спрямо долара, еврото и юана.

Още преди да стане ясно решението на банката, рублата леко върна позиците си, като на Московската борса се търгуваше спрямо долара – 95.29, еврото – 104.26 и юана – 13.07.

Инфлационният натиск продължава да нараства. Към 7 август годишната инфлация нарасна до 4,4%. В същото време текущият темп на растеж на цените продължава да се ускорява. Средно за последните три месеца сезонно изгладеният текущ растеж е 7,6% на годишна база. Същият показател за базовата инфлация се повишава до 7,1%, аргументира решението си управата на банката.

Изтъква се, че нарастването на вътрешното търсене, което надвишава капацитета за разширяване на производството, засилва устойчивия инфлационен натиск и влияе върху динамиката на обменния курс на рублата чрез повишено търсене на внос. В резултат на това ефектът на прехвърляне на обезценяването на рублата върху цените се увеличава и инфлационните очаквания нарастват.

В бъдеще запазването на сегашния темп на растеж на цените на достигнатите нива означава значителен риск инфлацията да се отклони нагоре от целта през 2024 г., заявяват от ръководството на банката. Взетото решение има за цел да осигури такава динамика на паричните условия и вътрешното търсене като цяло, които са необходими за връщането на инфлацията до 4% през 2024 г. и нейното стабилизиране близо до 4% в бъдеще.

От съобщениито става ясно, че рускта Централна банка ще вземе допълнителни решения относно основния лихвен процент, предвид действителната и очакваната динамика на инфлацията Според прогнозата, като се вземе предвид продължаващата парична политика, годишната инфлация ще се върне до 4% през 2024 г.

Следващото заседание на Съвета на директорите на Банката на Русия, което ще разгледа въпроса за нивото на ключовия процент, е насрочено за 15 септември.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"