fbpx

Петролът са задържа над $90 за барел, изчаквайки новини от Фед и ЕЦБ

Фючърсите на суровия петрол Brent се задържаха над 90 долара за барел във вторник, докато инвеститорите очакват макроикономически данни, които биха могли да посочат дали лихвените проценти ще се повишат още повече в Съединените щати и Европа, информира Ройтерс.

Ноемврийските фючърси на петрола Brent се повишиха с 22 цента до 90,86 долара за барел тази сутрин в 0630 GMT, докато фючърсите на западнотексаския междинен суров петрол в САЩ за октомври се покачиха с 29 цента до 87,58 долара.

Брентът достигна 90 долара за барел миналата седмица за първи път от 10 месеца, след като Саудитска Арабия и Русия обявиха, че ще удължат доброволните съкращения на доставките от общо 1,3 милиона барела на ден до края на годината.

Търговците ще следят данните за индекса на потребителските цени в САЩ за август, които трябва да бъдат публикувани в сряда и които биха могли да определят колко още ще се покачат лихвените проценти в най-голямата икономика в света и най-големият потребител на петрол, изтъква Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC, цитирана от Ройтерс.

Очаква се Федералният резерв да остави лихвените проценти непроменени следващата седмица, въпреки че мненията са разделени относно това дали Фед ще увеличи или ще спре отново през ноември.

Средносрочните перспективи за петрола „остават възходящи, като Китай отчита по-добри икономически данни“, казва Тенг, добавяйки, че съкращенията на добива на ОПЕК+ също са ключовият фактор за възходящата инерция на пазара.

Освен това интерес за петролните пазари е дали Европейската централна банка ще обяви решението си за лихвения процент в четвъртък. В понеделник Европейската комисия прогнозира, че еврозоната и ЕС като цяло ще растат по-бавно от очакваното през 2023 г. и 2024 г.

Инвеститорите също очакват и индустриални данни за запасите от суров петрол в САЩ, които трябва да бъдат публикувани тази вечер. Очаква се запасите от суров петрол да са спаднали с около 2 милиона барела през седмицата до 8 септември, показа предварително проучване на Ройтерс.

Също тази седмица Международната агенция по енергетика (МАЕ) и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще публикуват месечни отчети.

Припомня се, че МАЕ миналия месец понижи прогнозата си за 2024 г. за растеж на търсенето на петрол до 1 милион барела на ден, позовавайки се на неблагоприятните макроикономически условия. Междувременно докладът на ОПЕК от август запази прогнозата си за растеж на търсенето от 2,25 милиона барела на ден за 2024 г. непроменена.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"