fbpx

Петролът скочи с 4% за седмица, установява се около $94 за барел

Петролът се повишава за трета седмица, тъй като свиването на доставките, предизвикано от съкращенията на производството в Саудитска Арабия, се комбинира с оптимизма, че китайската икономика най-накрая тръгва нагоре, информира Ройтерс.

След като Саудитска Арабия, подкрепена от партньора от ОПЕК+ Русия, този месец удължи комбинираните съкращения с 1,3 милиона барела на ден до края на годината, ускорявайки намаляването на световните запаси, опасенията за доставките изтласкаха референтните стойности на сорта Brent и West Texas Intermediate (WTI) до най-високите им нива от ноември, припомня агенцията.

В петък фючърсите на сорта Brent се повишиха с 37 цента до 94,07 долара за барел, докато WTI поскъпна с 42 цента до 90,58 долара. И двата показателя отчитат повишение с около 4% през седмицата.

Китай, най-големият вносител на петрол в света, се смята за решаващ за растежа на търсенето на петрол през останалата част от годината. Бавното възстановяване на нейната икономика след пандемията предизвика опасения за търсенето, но промишленото производство и продажбите на дребно нараснаха с по-бърз от очаквания темп през август.

Данните от петък също така показват, че преработката в петролните рафинерии се е увеличила с почти една пета спрямо година по-рано, тъй като преработвателите поддържат високи темпове на работа, за да се възползват от високото глобално търсене на петролни продукти, изтъква още Ройтерс.

Наблюдават се и действията на Фед и Европейската централна банка, като последната вчера вдигна лихвите за десети пореден път, но пък подхрани очакванията, че това ще е за последно. От своя страна Фед вероятно ще пропусне вдигане на лихвите сега, но се очаква това да стане през ноември, тъй като инфлацията в САЩ не се успокоява, отбелязва още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"