fbpx

Петролният пазар показа, колко чувствителен е на новини от Русия

Петролът поскъпна с над 1 долар за барел във вторник, при по-ранен спад, след като Русия съобщи, че износът на петрол за Европа през южния пункт на тръбопровода Дружба е спрян от началото на август, което актуализира опасенията за ограничените доставки, предава Ройтерс.

Руският тръбопроводен монополист „Транснефт“ заяви, че Украйна е спряла петролните потоци по тази част а тръбопровода, тъй като западните санкции са попречили на плащане от Москва за транзитни такси.

Не че имаме нужда от него в този момент, но това е още едно напомняне за това колко стегнат е пазарът и колко чувствителна е цената към прекъсвания на доставките, особено тези от Русия“, казва Крейг Ерлам от брокерската компания OANDA.

Суровият петрол Brent поскъпна с $1,28, или с 1,3%, до $97,93 за барел в 11:36 GMT, след като по-рано падна до $94,90. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпна с 1,18 долара, или 1,3%, до 91,94 долара.

Ситуацията с „Дружба“ е в моментг, когато притесненията за доставките намаляват на фона на нарастващата загриженост от рецесия. По-рано петролът бе подложен на натиск от напредъка в преговорите за съживяване на ядреното споразумение с Иран, което би позволило по-висок износ на ирански петрол.

Тамас Варга от петролния брокер PVM коментира, че спирането на тръбопровода и общият скептицизъм около иранската ядрена сделка вероятно са предизвикали движението на цената. По думите му обаче спирането трябва да има краткосрочно въздействие..

Преговорите по Иранската сделка се проточват с месеци без резултат. Все пак износът на суров петрол от Иран, според проследяващите танкери, е с поне 1 милион барела на ден под техния дял през 2018 г., когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп напусна ядреното споразумение, така че ново споразумение може да позволи значително увеличение на доставките.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"