fbpx

Петролните пазари в Европа и Африка се затягат, търси се петролът „близо до дома“

Забавянето на корабоплаването в Червено море и съкращаването на доставките от ОПЕК+ затягат физическите петролни пазари в Европа и Африка, както и пазарната структура на суровия петрол Brent, оказвайки допълнителна подкрепа на цените на петролните фючърси, според търговци, данни на LSEG и анализатори, сочи в свой анализ Ройтерс.

Продължителното покачване на цените на суровия петрол би повишило енергийните, транспортните и производствените разходи и би заплашило да отслаби някои от скорошните спадове на глобалната инфлация, точно когато големите централни банки се очаква да започнат да намаляват лихвените проценти.

В четвъртък структурата на фючърсния пазар на суровия петрол Brent достигна най-високото си ниво от октомври. Премията на договора за първи месец спрямо шестмесечния договор достигна 4,34 долара за барел. Тази структура, показва вероятност за ограничено бързо предлагане.

„Изглежда, че е имало увеличение на (танкерните) отклонения, което прави баланса на суровия петрол по-строг“, коментира анализаторът на FGE Джеймс Дейвис. Търсенето на суров петрол е голямо поради силните маржове на рафиниране, въпреки поддръжката на рафинериите, добави той.

Все повече танкери избягват Червено море, откакто йеменските хути започнаха в средата на ноември атаки с дронове и ракети срещу кораби, заявявайки, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел води война срещу Хамас.

Средните януарски маржове на рафиниране на дизел и бензин в Европа се повишиха до многомесечни върхове от съответно 34,3 и 11,6 долара за барел, показват изчисления на Ройтерс. Американският суров петрол също е в изоставане, като силата на Brent и WTI изненада търговската общност след прогнозите, че предлагането ще изпревари търсенето в началото на годината.

По-силният пазар е бонус за Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+). Групата намалява доставките през последните две години, но често се бори да постигне цени над 80 долара за барел – минимумът, от който повечето производители се нуждаят, за да балансират бюджетите си.

Брентът се търгуваше за почти 84 долара за барел в четвъртък и се е повишил с 9% тази година.

Лидерите на ОПЕК+ посочват, че отстъпването е положителна пазарна тенденция, тъй като обезсърчава търговците да държат запаси, за да ги препродадат с премия по-късно, като ниските запаси също създават възходящи пазарни настроения.

Световните запаси от суров петрол на сушата възлизат на 4,4 милиарда барела, най-ниското им ниво от началото на 2017 г., когато разузнавателната фирма Kpler започна да проследява данните, се посочва в доклад на JPMorgan.

Физическият пазар на сладък суров петрол е много стегнат“, обръща внимание изпълнителният директор на Black Gold Investors Гари Рос, използвайки термин за суров петрол с ниско съдържание на сяра. Прекъсванията в Либия, внезапното застудяване в САЩ, което намали производството и проблемите с плащането за някои руски доставки са сред причините, посочва още той.

Източници от ОПЕК+ са заявили, че групата ще реши в началото на март дали да удължи намаляването на добива на петрол през второто тримесечие на годината или да започне връщане на доставките на пазара.

През октомври около 1,07 милиона барела на ден суров петрол от Близкия изток е пристигнал в Европа, показват данни на Kpler, като обемите спадат през следващите месеци на фона на атаките в Червено море и се очаква да бъдат средно около 606 000 барела дневно през февруари.

Закъсненията на доставките източно от Суец… правят суровия петрол по-близо до дома по-привлекателен“, сочи европейски търговец на суров петрол. „Офертите за суров петрол от Западна Африка и Северно море отразяват това. Маржовете на рафиниране в Европа за анголския суров петрол са много благоприятни и Нигерия продава товари по-бързо, отколкото от месеци насам“, добавя той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"