fbpx

Петролните цени се колебаят около 6-месечно дъно

Макар цените на петрола да се стабилизираха в сряда, те останаха близо до шестмесечно дъно след спад от повече от 3% през предходната сесия, като инвеститорите се притесняваха от свръхпредлагане и намаляващо търсене, информира Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent за февруари се повишиха с 15 цента, или 0,2%, до 73,39 долара за барел. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate за януари поскъпнаха с 18 цента, или 0,26%, до 68,79 долара за барел.

Във вторник обаче фючърсите на Brent затвориха на най-ниското си ниво от края на юни при 73,24 долара за барел, което доведе до загуба от 2,79 долара за барел на ден. При своето дъно в рамките на деня в сряда, фючърсите на Brent докоснаха ново шестмесечно дъно от $72,29 за барел.

Притесненията около глобалната икономика през следващата година, слабият ангажимент за съкращаване на добива от ОПЕК+ и по-високият добив на други места, включително рекордни нива в Съединените щати, оказват голямо влияние върху цените в края на годината“, обяснява анализаторът на OANDA Крейг Ерлам, цитиран от Ройтерс.

Групата на страните производителки на петрол запази прогнозата си за растеж на световното търсене на петрол непроменена за 2024 г. на 2,25 милиона барела на ден (bpd).

Инвеститорите ще очакват и решението на Федералния резерв на САЩ, като до голяма степен се очаква лихвените проценти да останат непроменени за трети пореден път.

Пазарите са оценили „агресивни намаления на лихвените проценти“ за 2024 г., казва Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG. „Всяко разочарование на този фронт може да укрепи щатския долар и да натежи върху рисковата среда, тласкайки цените на петрола надолу“, коментира още Йеап.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"