fbpx

Планираната от Катар инвазия на световния LNG пазар

Планираното от Катар разширяване на производството на втечнен природен газ може да доведе до ситуацията, в която контролира близо 25% дял от световния пазар до 2030 г. и да изтласка конкурентни проекти, включително в Съединените щати, където президентът Байдън спря новите одобрения за износ, казват пазарни експерти, коментира Ройтерс.

Катар, един от най-големите износители на втечнен природен газ в света, планира 85% увеличение на производството на втечнен природен газ от сегашните 77 милиона метрични тона на North Field на година (mtpa) до 142 mtpa до 2030 г.

Някои експерти от пазара отбелязват, че този ход ще окаже влияние върху глобални проекти в Съединените щати, Източна Африка и други региони, което изисква финансиране и дългосрочен ангажимент на клиентите за достигане на окончателно инвестиционно решение (FID), като се има предвид предимството на Катар като най-ниска цена в света.

Катарците разбраха, че трябва да могат да предложат почти най-конкурентните цени. Те имат резерви, по-ниски разходи за изграждане на допълнителен капацитет, връзка с инженерни фирми и съществуващи клиенти, така че защо да спират дотук?“, коментира Ира Джоузеф, Старши научен сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет.

Фрейзър Карсън, старши анализатор на Global LNG в Wood Mackenzie, каза, че моментът на обявяването на Катар е „случаен“, тъй като други големи конкуренти на LNG спират, в светлината на паузата на администрацията на Байдън за одобрения за износ на LNG от САЩ, руският LNG е санкциониран, а гражданските безредиците в Мозамбик продължават.

Конкуренцията между Катар и Съединените щати се засили след решението на Европа да се откачи от зависимостта от руския тръбопроводен газ след нахлуването му в Украйна, тъй като американските доставчици на газ запълниха вакуума в доставките, като се утвърдиха като най-големия износител на LNG в света през 2023 г., изпреварвайки Катар, макар, че и доставките от Катар помогнаха засмяна на енергоизточниците в Европа.

Капацитетът за втечнен природен газ в САЩ почти ще се удвои през следващите четири години, но решението за временно спиране на одобренията за заявления за нови терминали за износ, което е по екологични причини, предизвика предупреждения от вносителите на газ, че този ход ще компрометира бъдещата енергийна сигурност в световен мащаб.

Сигналът, който в САЩ трябва да разчетат, – ако те не продължат напред, някой ще го направи“, посочва Каушал Рамеш, вицепрезидент на Rystad Energy за LNG изследвания.

Очаква се новото разширяване да доведе до период на по-стабилни, по-ниски цени през останалата част от десетилетието и ще насърчи по-голямото приемане на LNG от азиатски купувачи, заявява Алекс Фроли, старши анализатор на LNG във фирмата за разузнаване на данни ICIS.

Глобалният пазар на газ ще нарасне до 580-600 mtpa до 2030 г., от сегашните 400 mtpa, основно воден от азиатското търсене. Очаква се дотогава Катар да контролира 24-25% от този пазар.

Катар е в добра географска позиция, за да отговори на настоящото голямо търсене в Североизточна Азия в Китай, Япония и Корея и бъдещото търсене в единствения регион с реален растеж в Южна Азия, особено в Индия“, казва и Хенинг Глойщайн, ръководител на практиката в Енергетика и ресурси в Евразийска група.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"