fbpx

По-строгите правила на ЕС за метана налагат почистване на газовия сектор в САЩ

Като най-голям доставчик на втечнен природен газ (LNG) в Европа, Съединените щати са основният бенефициент на необходимостта рязко намалелите доставки на газ от руски тръбопроводи да се заменят с внос от други източници и под формата на LNG. Но след споразумението на Европейския съюз тази седмица за налагане на ограничения за метан върху вноса на петрол и газ в Европа от 2030 г., доставчиците на втечнен природен газ от САЩ ще бъдат разтревожени, че техният доходоносен европейски пазар може да бъде изложен на риск поради трайно високите нива на емисии на метан в целия природен газ в САЩ, се изтъква в коментар на Ройтерс.

Метанът е основният компонент на природния газ и е много по-мощен парников газ от въглеродния диоксид по отношение на потенциала за затопляне на климата в близко бъдеще, според Съвета за защита на природните ресурси, базирана в САЩ организация с нестопанска цел.

През 2022 г. американските износители са продали втечнен природен газ на европейски купувачи за 33 милиарда долара, над три пъти повече от доставките за Европа през 2021 г., преди руско-украинската война да прекъсне потоците от тръбопроводен газ към Европа, показват данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), цитирани от Ройтерс.

Износът на LNG от САЩ за Европа остава силен и през 2023 г., оценен на около 14 милиарда долара до август, като Европа представлява две трети от целия износ на LNG от САЩ.

Въпреки това, като част от усилията за намаляване на общите емисии и измерване на замърсяването от техните собствени доставчици на енергия, държавите-членки на Европейския съюз се съгласиха да наложат максимални стойности на интензитета на метан на всички производители, изпращащи горива в Европа. Това означава, че американските доставчици на LNG ще бъдат изложени на риск от загуба на пазарен дял в Европа, ако интензитетът на метан в газа, съдържащ се в техните пратки, не отговаря на стандартите, които ЕС ще определи.

Петролната и газовата промишленост на Съединените щати е най-големият източник на метан в страната, отделяйки 12 297 килотона (Kt) метан през 2021 г. и нареждайки се на второ място след Русия (14 866 Kt), според инструмента за проследяване на метан на Международната агенция по енергетика. Въпреки това, по отношение на интензитета на метан или мярка за това колко метан се отделя при производството на нефт и газ, Съединените щати се нареждат на 10-то място, отделяйки 8,18 тона метан на килотон петролен енергиен еквивалент (ktoe). Този рейтинг на интензивност на САЩ стои добре спрямо 53,35 тона метан на ktoe във Венецуела и е с 42% по-малко от 14 тона метан на ktoe в Русия. В същото време данните за САЩ изостават от Канада (5,17 тона метан/ktoe) и Саудитска Арабия (4,9 тона) и така показват, че петролният и газовият сектор на САЩ има възможности за подобряване на емисиите сред големите производители на петрол и газ.

Нещо повече, не е ясно къде законодателите на ЕС ще начертаят границата по отношение на това какви нива на интензитет на метан са приемливи и дали планират да коригират праговете с течение на времето. Като се има предвид важността на газовата промишленост в цяла Европа, малко вероятно е политиците да наложат толкова строги стандарти, които могат да ограничат обемите от ключови доставчици и потенциално да повлияят на местните енергийни пазари.

Но на фона на бързия темп на разширяване на капацитета за възобновяема енергия в цяла Европа и ангажиментът на региона да прекрати изцяло използването на повечето изкопаеми горива до средата на века, възможно е общите нужди от газ на Европа да намалеят значително до момента, в който новите стандарти започнат да действат.

Освен това, независимо от окончателното решение на ЕС, в интерес на всички производители на петрол и газ в САЩ е драстично да намалят емисиите, свързани с техните операции, тъй като дори местните потребители изискват все по-чисти източници на енергия. Това означава, че ако природният газ трябва да остане ключов компонент в смесите за местно производство на електроенергия и ценен износ под формата на LNG, цялата верига за доставки на газ и LNG в САЩ трябва да стане по-чиста и по-бърза.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"