fbpx

Стартъпи и иновации: от водорасли за улавяне на въглерода до микромрежи за отопление в градовете

От водорасли за улавяне на въглерод до микромрежи за градско отопление, това е част от впечатляващите иновативни решения, които няколко стартиращи компании показват на изложението GreenTech. Те се насочват към пречистването на замърсения въздух, рециклирането на материалите на износените маратонки, използването на геотермална енергия за отопление на домовете, ревитализирането на почвата и растенията.

Френската Greentech система е най-динамичната в Европа с 2,5 милиарда евро набрани средства през първото тримесечие на тази година“, изтъква Жан-Ноел Баро, министър, отговарящ за цифровите технологии, при откриването на форума Meet’up Greentech, организиран от Министерството на екологичния преход. Сред участващите 32 стартъпа и малки и средни предприятия, работещи за екологичния преход, четири привличат вниманието на capital.fr*.

BiomiTech създава резервоари с водорасли за поглъщане на въглерод

Скоро ще може да видите покрай магистралите странни прозрачни кули, пълни с водорасли. Това са истински резервоари за поглъщане на въглерод, представени от стратиращата компания BiomiTech, която се занимава с изчистване атмосферата чрез улавяне на емисиите на CO2 и фините прахови частици с микроводорасли. Точно както това правят дърветата в природата.

Мексиканецът Карлос Монрой Сампиери е в основата на този процес, който той вече предлага на пазара и се реализира на десетина места в Латинска Америка. Този тридесетгодишен откривател създаде през миналата година и холдингова компания в Екс ан Прованс, за да завладее европейския пазар и да се възползва от една по-благоприятна отколкото в родината му среда. Договори с местните власти във Франция са в процес на подписване.

Днес можем да преработваме до 3000 кубически метра на час“, обяснява Франк Шенертс, съдружник и главен изпълнителен директор на BiomiTech. „Нашата амбиция е постепенно да увеличим обемите и един ден да успеем да се справим и с промишлените предприятия, като преработваме до 50 000 кубически метра на час“, обяснява той. Водораслите се хранят с въглерод и растят. След това те трябва да бъдат сменени. При малките модели BiomiTech възстановените обеми са незначителни и се използват главно за наторяване. Когато се стигне до индустриалния етап, компанията планира да използва отпадъците за производство на зелен водород, след това и на биогаз, директно на място. Пилотните проекти вече са в ход.

Revival рециклира материалите от старите маратонки

Повечето непродадени или износени обувки завършват живота с в пещите за изгаряне. Причината за това е, че различните материали, от които те са произведени, са трудни за разделяне и няма фабрики за рециклирането им. С това предизвикателство се опитва да се справи стратиращата компания Revival на Impacte Capital. Днес тя е способна да обработва каучука и различните полимери, които изграждат една маратонка. Идеята е те да бъдат регенерирани до такава степен, че да възвърнат първоначалното си състояние, така че да могат отново да бъдат използвани като суровини.

Ние правим deeptech: вярваме, че нашите технологии представляват истински пробив по отношение на иновациите“, твърди Мари Судре-Ришар, която заедно с още двама съдружници е основател на създадената през 2021 г. компания, базирана в Северна Франция. Към момента тя може да се похвали, че е получила рециклиран каучук с достатъчно добро качество за производството на подметки. Освен това компанията е успяла да разработи покритие за велосипедни алеи на основата на рециклиран каучук, лава и смола. Следващото предизвикателство ще бъде да предложи сплави за автомобилната и авиационната промишленост. В тази област се работи съвместно със специалисти по пластмаси.

За момента всички машини, разработени от Revival, са все още на етап прототип. Освен това, планира да разшири производствената си гама с продукти за свободното време като топки за тенис или велосипедни каски. Тя се надява да събере 30 милиона евро през 2024 г., за да изгради фабрики за рециклиране възможно най-близо до пунктовете за събиране на ненужните вещи.

FreeHeat: геотермална енергия за домакинствата

Отдавна се говори за топлофикационните и охладителните мрежи в рамките на един град или квартал. Вече съществуват решения да имате своя собствена мини-мрежа като физическо лице, при условие че притежавате малко земя и можете да поддържате процеса. Компанията FreeHeat, създадена преди десет години в Блоа, разработва „геотермални стени“, наречени CaleoNet, които се вкопават в близост до дома в канал с малка дълбочина. Оборудвано с тръби, през които водата циркулира в затворена верига, това устройство действа като топлообменник. През зимата водата в геотермалните стени се затопля от топлината на почвата, а през лятото се охлажда от по-ниската температура на същата тази почва. Всичко е свързано с термопомпа, която след това разпространява студа или топлината чрез реверсивни радиатори, отопляем и охлаждащ под или таван. Производителността на системата може да бъде увеличена чрез добавяне на слънчеви панели.

На индивидуалните клиенти се падат 90% от нашия оборот“, обяснява Оливие Казо, президент на FreeHeat. Цената е 5000 евро на квадратен метър, без да се включва тази на термопомпата и нейния монтаж, но в момента те се ползват от държавна помощ. FreeHeat изчислява, че по този начин консумацията ще се намали 5 пъти в сравнение с отопление с електричество. Компанията разширява дейността си и към бизнеса. Тази година например един луксозен хотел и един университет избраха микротоплинните мрежи на Free Heat.

Veragrow: вермикомпост** в индустриален мащаб

Вермикомпостерите вече не са само за индивидуална употреба. Това са големи съдове с червеи, които разлагат органичните отпадъци. Veragrow, създадена през 2019 г., въвежда за първи път във Франция този процес в индустриален мащаб. Стартиращата компания Norman е изградила две линии от по 25 метра всяка, в които има 25 милиона земни червеи.

За да се получи компост с оптимално качество, Veragrow използва само конски тор, утайка от кафе и отпадъци от пивоварните. След това компанията извлича активните съставки и добавя вода и растителни екстракти и екстракти от водорасли. От това се произвеждат течни биостимулатори, които са на пазара от януари. Предлага ги за обогатяване на почвата, листна маса и семена. Клиентите ѝ ги използват основно за отглеждане на картофи, рапица, царевица и лен.

Това не е алтернатива на торовете или фитосанитарните продукти“, подчертава Тео Бартолачи, търговски директор на Veragrow. „Това е добавка с микроорганизми и хранителни вещества, които позволяват да се обогати почвата и оптимизират растителната защита и добивите“. Всичко това е съвместимо 100% с био производството. Компанията успя да събере един милион евро, за да продължи развитието си.

* Превод Георги Саулов
**Вермикомпостът е течен тор, произведен от изпражненията на червените виггери и други земни червеи




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"