fbpx

Подготвя се сделка за внос на газ в ЕС от Израел и Египет

Европейската комисия предлага споразумение на страните-членки с Египет и Израел за увеличаване на вноса на природен газ от източното Средиземноморие, сочи проектодокумент, цитиран от Ройтерс.

Изтъква се, че проектът на меморандум за разбирателство, който все още подлежи на промени и се нуждае от одобрение от правителствата, е част от усилията на Европейския съюз за намаляване на вноса на изкопаеми горива от Русия след войната в Украйна.

Природният газ, който ще се доставя до Европейския съюз, ще произхожда или от Египет, Израел, или от всеки друг източник в региона на Източното Средиземноморие, включително държави-членки на ЕС в региона“, се казва в документа, който е в обем от девет страници, уточнява още агенцията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябва да посети Кайро следващата седмица, но от ЕК са отказали да коментират проектоспоразумението и дали пътуването на фон дер Лайен може да бъде заради подписването на меморандума за разбирателство.

Без да конкретизира колко газ ще внесе ЕС, нито да определя срокове за доставки, в документа се посочва, че доставките ще включват използването на инфраструктура за втечнен природен газ (LNG) в Египет, като се отбелязва планът на северноафриканската страна да стане регионален център за природен газ.

Меморандумът за разбирателство ще бъде валиден в продължение на девет години от подписването му, но тази част от документа все още е в скоби, което Ройтерс определя като знак, че има по-голям шанс да бъде променен в сравнение с други параграфи.

Египет вече изнася сравнително малки количества газ за ЕС и двете страни очакват да увеличат производството и износа през следващите години.

Египет е изнесъл 8,9 милиарда кубически метра втечнен природен газ миналата година и 4,7 милиарда кубически метра през първите пет месеца на 2022 г., според данните на Refinitiv Eikon, въпреки че по-голямата част от тях отиват за Азия.

Израел е на път през следващите няколко години да удвои добива на газ до около 40 милиарда кубически метра годишно, тъй като разширява проекти и въвежда нови находища онлайн, информират представители на индустрията. От Израел заявяват надеждата си да постигнат споразумение за доставка на газ за Европа и също така обмислят изграждането на тръбопровод за износ на повече газ за Египет.

Сделката не въвежда никакви обвързващи правни или финансови задължения за подписалите, се посочва в документа.

Съгласно плана ЕС може да финансира нова инфраструктура, ако е в съответствие с ангажимента си да обезкуражава всички по-нататъшни инвестиции в инфраструктурни проекти за изкопаеми горива в трети страни, „освен ако не са напълно съвместими с амбициозен, ясно дефиниран път към климатична неутралност“.

Партньорите ще се ангажират да намалят течовете на метан от газовата инфраструктура, да проучат нови технологии за намаляване на вентилацията и да проучат възможностите за използване на уловения метан по цялата верига за доставки, се казва още в проекта, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"