fbpx

След 11-годишна пауза ЕЦБ обяви, че започва да вдига лихвите

Европейската централна банка е потвърдила, че ще прекрати дългогодишната схема за изкупуване на облигации на 1 юли, както и за поредица от повишения на лихвените проценти от юли – като мерки срещу повишаващата се инфлация, съобщава Ройтерс.

ЕЦБ отменя мерките за стимулиране, които е прилагала през по-голямата част от последното десетилетие, след като инфлацията в еврозоната достигна до 8,1% прези миналия месец.

От ЕЦБ заявяват, че ще прекратят своята програма за закупуване на активи – нейният основен стимулиращ инструмент след дълговата криза в еврозоната, както и че ще повиши лихвите с 25 базисни пункта през юли, след което ще ги промени още веднъж през септември, вероятно с по-голяма разлика.

„Ако средносрочната перспектива за инфлация се запази или се влоши, по-голямо увеличение ще бъде подходящо на срещата през септември“, коментира ЕЦБ, цитирана от Ройтерс.

Депозитният лихвен процент сега възлиза на минус 0,5% и шефът Кристин Лагард заяви, че може да се върне на нула или малко по-висок до края на третото тримесечие.

Пазарите обаче очакват още по-агресивни действия, ценообразуване със 135 базисни точки до края на тази година или увеличение при всяка среща от юли, като някои от движенията да надхвърлят 25 базисни точки.

Припомня се, че банката не е повишавала лихвените проценти от 11 години, а лихвеният процент по депозитите е в отрицателна територия от 2014 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"