fbpx

Все повече предприятия в ЕС внедряват интелигентни технологии, не и у нас

Изкуственият интелект (AI) и интелигентната среда, наречена Интернет на нещата (IoT), внасят промени в предприятията в ЕС.

По данни на Евростат през 2021 г. 8% от предприятията в ЕС са използвали поне една от следните AI технологии:

  • технологии за анализ на писмения език (извличане на текст);
  • технологии, преобразуващи говоримия език в машинно четим формат (разпознаване на говор);
  • технологии, генериращи писмен или говорим език (генериране на естествен език);
  • технологии, идентифициращи обекти или хора въз основа на изображения (разпознаване на изображения, обработка на изображения);
  • машинно обучение (например дълбоко обучение) за анализ на данни;
  • технологии, автоматизиращи различни работни процеси или подпомагащи вземането на решения (базиран на AI софтуер за автоматизация на роботизирани процеси);
  • технологии, позволяващи на машините да се движат физически, като наблюдават заобикалящата ги среда и вземат автономни решения.

Сред държавите-членки на ЕС, Дания регистрира най-висок дял на предприятия, които са използвали някоя от тези седем технологии за изкуствен интелект през 2021 г. (24%). Други страни с относително високо усвояване на технологиите за изкуствен интелект са Португалия (17%) и Финландия (16%).

Междувременно най-ниските дялове на предприятията, използвали някоя от тези седем технологии за изкуствен интелект през 2021 г., са регистрирани в Румъния (1%), Полша, Унгария, Кипър, Естония и България (всички 3%).

През 2021 година 29% от предприятията в ЕС са използвали взаимосвързани устройства или системи, които могат да бъдат наблюдавани или контролирани дистанционно чрез интернет (IoT). Сред предприятията, които са внедрили IoT, огромното мнозинство го използва за сигурност на помещенията (например интелигентни алармени системи, интелигентни камери и други интелигентни устройства; 72%).

В по-малка степен предприятията използват IoT за управление на потреблението на енергия (например интелигентни измервателни уреди, интелигентни термостати; 30%) или за поддръжка, базирана на състоянието (например сензори за наблюдение на нуждите от поддръжка на машини или превозни средства; 24%).

Сред държавите-членки на ЕС, повече от половината от предприятията в Австрия (51%) са използвали IoT през 2021 г. Следват Словения (49%), Финландия и Швеция (и двете по 40%).

За разлика от тях, най-ниски дялове са регистрирани в Румъния (11%), България (15%) и Естония (17%). Страната ни е изпреварена от голяма част от балканските държави, сред които Турция, Сърбия, Северна Македония и Босна и Херцеговина имат по-добри показатели.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"