fbpx

Нови санкции на Канада удрят добивната индустрия на Русия

Външното министерство на Канада съобщи, че страната въвежда нови санкции въз основа на законодателството за специални икономически мерки срещу Русия (Special Economic Measures (Russia) Regulations) в отговор на продължаващата безпрецедентна и неоправдана инвазия в Украйна, пише blacksea-caspia.

Тези нови мерки въвеждат забрана върху износа за Русия на 28 услуги, които са жизнено важни за работата на нефтената, газовата и химическата промишленост, в това число – технически, мениджърски, счетоводни и рекламни услуги. Забраната за износ на услуги за нефтената, газовата и химическата промишленост е насочена към индустрия, която осигурява около 50 на сто от приходите във федералния бюджет на Русия.

Новите санкции ще намалят способността на Русия да води военни действия и ще изпрати ясно послание на руския режим, се изтъква в съобщението на ведомството.

По думите на външния министър Мелани Джоли руското нашествие в Украйна продължава вече повече от 100 дни, а Канада ще направи всичко по силите си за да предотврати способността на Путин да захранва и финансира военната си машина“.

Припомня се, че след незаконната окупация и опита за анексиране на Крим през 2014 година, Канада е наложила санкции на повече от 1500 физически и юридически лица.

А след нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 година са наложени санкции на повече от 1070 физически и юридически лица от и в Русия, Украйна и Беларус.

Санкциите срещу Руската федерация постоянно се разширяват. Според информацията от глобалната база данни за проследяване на санкции “Castellum”, от края на месец февруари на Руската федерация са наложени повече от 7800 ограничения. Като цяло, от 2014 година, когато Москва окупира Крим и част от територията на Донбас, санкциите са повече от 10000.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"