fbpx

Поевтиняването на петрола се устремява към $80 за барел

Цените на петрола остават под натиск  и днес, след като паднаха до най-ниските си стойности от повече от три месеца през предходната сесия, понижавайки се още повече поради загриженост за намаляващото търсене в Съединените щати и Китай.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 8 цента до 81,53 долара за барел, докато американският суров петрол загуби 20 цента до 77,17 долара.

Пазарът очевидно е по-малко загрижен за вероятни прекъсвания на доставките в Близкия изток и вместо това се фокусира върху облекчаване на баланса“, коментират анализаторите на ING Уорън Патерсън и Ева Манти, цитирани от Ройтерс.

Производството на суров петрол в Съединените щати тази година ще нарасне с малко по-малко от очакваното преди, но и търсенето ще намалее, съобщават от Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA). Сега EIA очаква общото потребление на петрол в САЩ да спадне с 300 000 барела на ден (bpd) тази година, обръщайки предишната си прогноза за увеличение от 100 000 bpd, отбелязва още Ройтерс.

Запасите от суров петрол в САЩ са се повишили с почти 12 милиона барела миналата седмица, а EIA ще забави публикуването на седмичните данни за инвентара до следващата седмица.

В допълнение към страховете от отслабване на глобалното търсене, данните от Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, показват, че общият му износ на стоки и услуги се е свил по-бързо от очакваното.

Това показва „затруднената вътрешна и световна икономика, която се отразява неблагоприятно на петролния баланс„, твърди Тамас Варга от петролния брокер PVM, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"