fbpx

Потребителското доверие на най-високо ниво от десетилетие

Покачване на потребителското доверие у нас отчита анкета на НСИ. Повишението е с 1.5 пункта в сравнение с януари (от -15.5% на -14.0%), като при населението в градовете увеличението е 1.3 пункта, а при населението в селата – 1.6 пункта.

Анкета отчита и по-позитивна нагласа в намерението им за извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за „покупка на кола“ и за „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца. Общата оценка за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца бележи известно подобрение, в резултат на което балансовия показател се покачва с 6.6 пункта (от -47.4 на -40.8). Очакванията на живеещите в селата са тази тенденция да продължи и през следващите дванадесет месеца, за разлика от населението в градовете, което е малко по-песимистично настроено в сравнение с три месеца по-рано. И двата показателя отбелязват най-високи нива за последните 10 години.

Потребителите са на мнение, че и през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо. Същевременно инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват (повишение на балансовия показател с 10.2 пункта – от 5.4 на 15.6).

В сравнение с януари се наблюдава намаление на негативизма в оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца, като прогнозите им за следващите дванадесет месеца остават.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите както на градското, така и селското население се изместват към по-негативните мнения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"