fbpx

Промишлеността спада с близо 8%

промишленост

Индексът на промишленото производство се понижава с 1.0% през март 2024 г. в сравнение с предходния месец. На годишна база спадът е по-осезаем, като регистрираното намаление е със 7.6%, сочат данните на НСИ.

Спрямо предходния месец намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5.5%, в преработващата промишленост – с 1.2%, а увеличение е регистрирано в добивната промишленост – с 1.2%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 20.2%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 9.8%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 8.5%.

Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия – с 19.4% и при производството на превозни средства, без автомобили – със 17.6%.

На годишна база спад на промишленото производство е отчетен в добивната промишленост – с 21.8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 9.1% и при преработващата промишленост – с 5.9%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо март 2023 г. се наблюдава при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 39.4%, производството на превозни средства, без автомобили – с 29.6%, производството, некласифицирано другаде – с 26.7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 25.6%, производството на облекло – с 23.4%.

Ръст е регистриран при производството на лекарствени вещества и продукти – с 29.3%, производството на основни метали – с 19.8%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"