fbpx

„Правото на изключване“ в условията на хоумофис

Хората, работещи в домашни условия, имат два пъти по-голяма вероятност да надхвърлят срока от 48 часа работно време, установен от Директивата за работното време на ЕС, в сравнение с тези, които са на работното си място, и е значително по-вероятно да работят в свободното си време.

Преминаването към работа на разстояние по време на пандемията и повишеното търсене на по-хибридни работни договорености в бъдеще поставя вниманието върху това дали съществуващото трудово законодателство е подходящо за целта в постпандемична Европа, гласят измодите в новия доклад на Eurofound „Право на изключване: Проучване на фирмените практики“.

Изтъква се, че дигиталните технологии са направили възможно много работници да извършват трудовите си задължения по всяко време и навсякъде, но с последващи предимства и недостатъци.

Недостатъците, по-специално за работещите от дистанция и по-специално работници в телекомуникациите, включват риска за здравето и благосъстоянието, свързан с дългото работно време. За да се реши този проблем, има призиви за „право на изключване“ от свързаните с работата цифрови комуникации извън работното време.

Новият доклад на Eurofound по въпроса включва казуси, които очертават прилагането и въздействието на правото на прекъсване на връзката на ниво работно място.

Опитът на първите четири държави-членки в ЕС, които са въвели правила и споразумения за правото на прекъсване на връзката преди 2021 г., демонстрира ключовата роля на социалните партньори за гарантиране на това, че тези правила се превръщат в реалност.

Изследванията на Eurofound също показват, че в страни с по-слаби индустриални отношения законодателството може да осигури резервен вариант, за да се гарантира спазването на минималните стандарти. На ниво компания въвеждането на правото на прекъсване разкри, че „мекият“ подход чрез повишаване на осведомеността, обучението и управлението на връзката извън работното време е по -често срещан от „твърдо прекъсване“, което прекъсва достъпа до комуникацията на компанията.

Пандемията COVID-19 даде право да се изключи както работното място, така и политическият проблем. В допълнение към съображенията относно работното време, новите споразумения и текстове, отнасящи се до правото на прекъсване на връзката, ще трябва да разгледат въпросите, които водят до „осъзнатата“ нужда от постоянна връзка, като натоварване, липса на обучение и работни процеси, които подхранват свръхвръзката. Влизането на високо ниво и редовното подсилване на съобщението за важността на правото на прекъсване ще бъдат от решаващо значение за успеха му.

По думите на Тина Уебър, мениджър на Eurofound Research: „Въпреки че все още липсват доказателства за въздействието на правото на прекъсване на връзката върху различни аспекти на условията на труд и благосъстоянието на служителите, опитът на социалните партньори на фирмено ниво предполага, че положителните промени във фирмената култура настъпват след въвеждането на правото на прекъсване на връзката – това е област, която ще бъде обстойно проучена през следващите месеци в контекста на завръщането на работните места и разпространението на хибридни работни договорености. “




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"