fbpx

Китай е удвоил икономическото си влияние в Централна и Източна Европа

Китайските финансови потоци в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) имат отрицателно въздействие върху качеството на управлението и постигането на климатичните цели в тези страни.

Това констатира Центърът за изследване на демокрацията в последния си доклад на тема „Китайското икономическо влияние в Европа: рискове пред доброто управление и климата“, представен по време на международна конференция. Събитието е с участието на политици и експерти от Европейския парламент, НАТО и редици американски и европейски изследователски центрове.

Колкото по-задлъжняла към Китай е дадена държава от региона спрямо своя брутен вътрешен продукт (БВП), толкова по-голяма е вероятността Пекин да използва съществуващите управленски дефицити, за да разшири своето икономическо и политическо влияние, се изтъква в анализа.

По думите на Руслан Стефанов от Център за изследване на демокрацията, е необходим силен отговор от страна на САЩ и ЕС, чрез използването на целенасочени икономически инструменти за поставяне на по-стабилни основи за икономическо развитие и намаляване на въглеродните емисии в Централна и Източна Европа. Това трябва да се съчетае с прилагането на високи управленски стандарти и критерии за одобрение на големи стратегически китайски инвестиции.

В първото по рода си цялостно проучване на китайския икономически отпечатък в ЦИЕ, Центърът представя оценка на дела на икономиката, който е пряко или непряко повлиян от китайското присъствие, и анализира неговата корелация с качеството на управлението и климатичните политики. Докладът разкрива и механизмите за завладяване на държавата, чрез които икономическото влияние на Китай се превръща в политически натиск.

Разработеният за целите на анализа сравнителен индекс на китайската икономическа мощ показва, че Пекин е удвоил икономическото си влияние от едва 0,46% от икономиката на региона през 2009 г. до 1,25% през 2019 г. През последното десетилетие Китай е засилил ролята си най-много в Чехия, Унгария, Сърбия и Босна и Херцеговина. Китайските заеми, свързани с проекти в региона, се оценяват средно на 5,6 % от БВП.

От 2009 г. насам в ЦИЕ са влезли китайски капитали на стойност около 14 млрд. долара под формата на субсидии, заеми, сливания, придобивания и концесии. За същия период Китай се е превърнал в най-големия търговски партньор на страните от региона.

Китайските инвестиции в ЦИЕ са съсредоточени в няколко ключови отрасъла – транспорт, енергетика, промишленост и телекомуникации. В региона са регистрирани близо 10 000 компании с китайски крайни собственици и проекти за около 50 млрд. щатски долара в процес на изграждане или подготовка.

Заобикалянето на европейските и националните правила в областта на конкуренцията, както и при опазването на околната среда, е основният елемент на негативното въздействие на Китай върху управлението на страните от региона. Налице е и положителна корелация между ръста на китайските финансови трансфери към региона и дела на производството на електроенергия от въглища в електроенергийния микс. Китай играе важна роля за запазването, модернизирането и надграждането на въглищните електроцентрали особено в Западните Балкани.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"