fbpx

„Преброяването“ установи, че БРАИТ не може да е официална работодателска организация

В писмо до премиера Борисов, работодателските организации съобщават резултатите от процедурата за установяване на наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите, така нареченото „преброяване“, извършено от специална комисия.

В писмото се акцентира върху установената по несъмнен и безспорен начин липса на задължително необходими документи при една от кандидатстващите за признаване на представителност организации, а именно – сдружение Българска работодателска организация „Иновативни технологии“ (БРАИТ). Комисията е изискала представянето на такива документи и е определила срок за това, като кандидатстващата организация не е изпълнила дадените указания, информират работодателските организации.

Припомняме, още в началото на процедурата бизнесът алармира, че при кандидатстването си БРАИТ – свързвана с предишния президент Плевнелиев, е предоставила редица дискусионни данни и цифри, които не дават основание за признаване на представителност.

В настоящото писмо се посочва, че и Комисията е потвърдила тези първоначални подозрения, от което става очевидно, че сдружението-кандидат БРАИТ не отговаря и на:

  • количествения критерий по чл. 35, ал. 1, т. 1, буква „а“ от КТ защото няма 50 000 работници и служители във всичките си членове
  • количествения критерий по чл. 35, ал. 1, т. 1, буква „б“ защото няма 100 000 работници и служители, наети по трудов договор, във всичките си членове.

Изтъква се установения от Комисият факт, че кандидатстващата организация е посочила като нейни членове такива, които изрично са упълномощили други организации и поради това следва да се отчитат в техния състав.

На заседанията на Комисията се е установило по безспорен начин, че голяма част от сочените за членове на БРАИТ 57 018 (петдесет и седем хиляди и осемнадесет) работници и служители или въобще не са я упълномощили, или изрично са дали пълномощно на други национални организации и следва да бъдат отчитани само при тях, но не и при БРАИТ. В писмото се посочват и „важни за обективността и законосъобразността на процедурата показателни примери“:

  1. Фирма, заявена от БРАИТ като упълномощил ги техен член под номер 666 в техния списък. В тази фирма са заети 6 348  работници и служители. Фирмата изрично е упълномощила за представителство друга национална организация, където следва да бъде отчетена в съответствие с пълномощното, издадено в изпълнение на изискванията на чл. 10, ал. 4 от НОРУНКПОРСР.
  2. Фирма, заявена от БРАИТ като упълномощил ги техен член под номер 762 в техния списък. В тази фирма са заети 3 237 работници и служители. Фирмата въобще не е издавала пълномощно на БРАИТ, както твърди последната. Този факт (липсата на пълномощно) беше констатиран от Комисията и показва почтеността на недопустимия кандидат БРАИТ. Фирмата, обаче изрично е упълномощила за представителство друга национална организация, където следва да бъде отчетена в съответствие с издаденото пълномощно.

Това означава, пишат работодателите, че дори да не се разглеждат други примери (каквито има достатъчно), а само тези двата, неоспоримият резултат е 57 018 – 9 585 = 47 433.

Освен всичко посочено, комисията е установила липсата на задължително необходими документи, а именно съдебна регистрация, направена най-малко три години преди подаване на искането за признаване на представителност.

В заключение работодателите заявяват убедеността си, че предвид изложените факти  правителството ще спази стриктно българското законодателство, като се произнесе по поставените въпроси със законосъобразно и правилно решение, с което ще съхрани легитимността на социалния диалог в България.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"