fbpx

Предприятията на китайските телекоми няма да могат да продават в САЩ

Съединените щати за пореден път втвърдиха правилата, като официално забраниха телекомуникационно оборудване и услуги на китайски компании на територията на САЩ, пише Capital.fr* в свой анализ.

Примката за китайските производители на телекомуникационно оборудване се затяга. Американският телекомуникационен регулатор (FCC) забрани телекомуникационното оборудване и услугите, предоставяни от близо половин дузина китайски компании, включително Huawei и ZTE. Разпоредбата е насочена срещу компании, за които се смята, че представляват заплаха за националната сигурност на Съединените щати и засяга продажбата на всеки нов продукт на американска територия, налагайки забрана за получаването на нови разрешения за търговия на американския пазар. Става дума за Huawei и ZTE, които вече са подложени на такава регулация, както и за Dahua и Hikvision, които доставят оборудване за видеонаблюдение, и Hytera, която е специализирана в радиооборудването. Към момента забраната не се разпростира върху продуктите, които вече са разрешени от FCC.

Тези нови правила представляват важна част от действията, предприети за защита на американския народ от заплахи за националната сигурност, дължащи се на телекомуникационно оборудване“, изтъква председателят на FCC Джесика Розенуорсел. Регулаторът също обмисля преразглеждане на вече предоставените разрешения, както и на процедурите за преразглеждане на наложените вече забрани.

Администрацията на Байдън продължи възприетата от неговия предшественик Доналд Тръмп твърда линия срещу китайските производители на телекомуникационно оборудване, които се подозират в шпионаж в полза на Пекин. През май 2020 г. администрацията на Тръмп задължи подизпълнителите на Huawei да искат разрешение за ползване на американски компоненти, с което на практика блокира доставката за тях на продукти, произведени от компании, базирани в Съединените щати.

Huawei вече е санкциониран от американската политика

Решението санкционира дейността на компанията, особено при смартфоните, където Huawei почти изчезна от пазара. След това през март 2021 г. FCC включи Huawei, ZTE, Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology и Dahua Technology в черен списък на компании, представляващи „неприемлив риск“ за националната сигурност на Съединените щати. Също през 2021 г., през юни, агенцията заяви, че е благосклонно настроена за разработването на план за забрана на издаването на разрешения на китайските компании за телекомуникационно оборудване. „Въпреки че констатира наличието на проблеми със сигурността с телекомуникационното оборудване на Huawei и ZTE още през 2019 г., агенцията продължи през последните години да издава разрешения за такова оборудване“, каза тогава Джесика Розенуорсел.

С други думи, ние оставихме отворени възможности за тяхното използване в Съединените щати поради съществуващата процедура за издаването на разрешения. Сега предлагаме да затворим тази врата“, добавя тя.

Тази забрана предизвика безпокойство сред малките телекомуникационни оператори, които единствени използват оборудване на Huawei и ZTE в своята мрежа. През септември 2020 г. FCC изчисли, че подмяната на това оборудване ще им струва повече от 1,8 милиарда долара.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"