fbpx

Защо Белгия няма да има проблеми с тока през зимата

В Белгия не би трябвало да има проблеми със снабдяването с електроенергия през зимата и тя трябва да мине без изненади, без напрежение и без прекъсвания в електроснабдяването, пише Capital.fr.

Ситуацията е „малко по-успокояваща“, отколкото в съседна Франция. „Не очакваме никакви проблеми с електроснабдяването“, твърди Жан Фасио, говорител на Elia, държавния електроенергиен оператор. С производствени мощности, които не се ремонтират или не са спрени и с намаляването на потреблението, страната посреща спокойно зимата.  Съвсем различна е ситуацията във Франция, където „Електрисите дьо Франс“ предупреди за сериозна опасност от пренапрежение на мрежата през януари.

Във Франция електроенергийният оператор заяви, че се очаква графикът за пускането на 26-те спрени заради ремонт ядрени реактора да се забави. На тях се разчита основно за намаляване напрежението върху електроснабдителната мрежа през тази зима. Единадесет от тях ще започнат работа едва през декември, а не в края на ноември, както беше първоначално планирано. Поради това рискът от пренапрежение на електрическата мрежа – и следователно в крайна сметка от прекъсване на електроподаването – е ревизиран нагоре за началото на 2023 г., като операторът го определя като „висок“.

За разлика от Франция, Брюксел може да разчита на своите пет работещи ядрени реактора (от общо седем), които произвеждат половината от електроенергията в страната. Възобновяемите енергийни източници добавят още 20% от произведената енергия. Страната дори изнася електричество, за разлика от Франция, която се превърна през 2021 г. от водещ износител в Европа във вносител. Друг фактор, който обяснява спокойствието на страната е спадът на потреблението с 9,6% от януари 2022 г. спрямо периода преди пандемията, срещу само 5 до 7% във Франция.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"