fbpx

Цените на слънчогледовото олио се нормализират

Цените на слънчогледовото олио се върнаха на нивата си отпреди войната. И това въпреки рязкото намаляване на реколтата в Украйна, съобщава RFI.

Както се очакваше, производството на слънчоглед в Украйна е доста под минологодишното. Сега, когато прибирането на реколтата наближава своя край, оценките сочат, че тя е в рамките на 10 милиона тона, докато страната е произвела повече от 17 милиона тона през миналия сезон. Теоретично този спад може да има силно въздействие върху пазара, тъй като само на Украйна се пада половината от световния износ на слънчогледово олио.

Запасите компенсират най-слабата реколта

Но поради войната, която засегна търговията в Черно море, бяха натрупани големи запаси, което обикновено не се прави в края на кампанията. Те ще надхвърлят 4,5 милиона тона и ще позволят да се компенсира в голяма степен спадът в производството.

Става ясно, че цените не са скочили, тъй като има семе за износ. Цената на тон олио в Ротердам се въртеше през тази седмица около 1300 долара, срещу повече от 2000 долара след началото войната. Другият фактор, който обяснява този рязък спад, е търсенето. Инфлационният натиск и антиковид политиката на Китай, основен вносител на слънчогледово олио, оказват влияние върху покупките. И въпреки, че се очаква търсенето в Европа да бъде по-голямо от обикновено, поради засегнатата от сушата реколта, цените показват, че напражението на пазара е много по-малко, отколкото преди няколко месеца.

Украйна е изнесла по-големи количества необработено семе

Пазарът се адаптира, както и търсенето, което отчасти се насочи към други масла“, обяснява Натан Кордие, пазарен анализатор в Agritel.

Индустрията също беше принудена да се адаптира. Много украински фабрики за производство на кюспе бяха затворени. Така Украйна през тази година е продала по-малко кюспе и олио, но е изнесла седем пъти повече непреработено слънчогледово семе, според доклад на Министерството на земеделието на Съединените щати. Внесеното кюспе неизбежно ще увеличи цените на производителите с оглед на нарасналите енергийни разходи на фабриките, особено в Европа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"