fbpx

Представяйки служебния кабинет, Радев обяви, че няма газ за зимата и прогнозира продоволствена криза

Президентът Румен Радев описа мрачна картина на тежкото наследство, което поема четвъртия излъчен от него служебен кабинет. Представйки министрите на „Дондуков“ 2, той ги предупреди, с какво трява да се справят: с умората от политическото противопоставяне, с вихрещата се инфлация, обедняването, непосилните цени на горивата и липсата на газ за зимата.

На няколко пъти Радев спомена войната в Украйна като причина за тези кризи, но думите му прозвучаха и като тежък упрек към правителството на ПП.

Президентът прогнозира и продоволствена криза, изразяваща се в поскъпване на основните продукти. Той два пъти повтори липсващото законодателство по Плана за възстановяване и поръча на министрите си да подготвят необходимите закони.

Радев не пропусна да насочи вниманието и към управлението на ГЕРБ, подчертавайки, че обществеността очаква да чуе цялата истина за „така нареченото строителство на автомагистрала „Хемус“, ремонта на язовирите и други крупни корупционни проекти. Държавният глава обаче спомена и за „нормативния блокаж“, който препятства ремонта на пътищата.

Но основната задача пред правителството, по думите му, е България да не бъде въвлечена във военен конфликт и да направим решителна крачка за влизане в Шенген.

От своя страна служебният премиер Гълъб Донев заяви, че през последните месеци е научил от медиите много неща за себе си, но искал да каже сам за себе си, че не губи равновесие от високото и не търси вратичката на закона.

Той подчерта също така, че служебното правителство не трябва да се приема като „Б отбор“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"