fbpx

Премиерът насрочи среща с бизнеса за енергийните цени и газовите проблеми

Премиерът Кирил Петков ще разговаря с работодателските организации следващата седмица, срещата е насрочена за 5 май. Вероятно основна тема ще бъдат енергийните цени.

Припомняме, преди два дни, докато Петков беше в Киев, а министрите на финансите и енергетиката Василев и Николов в Брюксел, министърът на икономиката Корнелия Нинова прие представители на бизнеса, след което дадоха съвместна пресконференция.

На нея Нинова и работодателите поискаха от правителството да поднови разговорите с Газпром и в най-скоро време да се възстановят спрените газови доставки. Докато това стане, бизнесът и Нинова искат цените на газа да бъдат замразени, като държавата поеме разликата между досегашните ценови нива и бъдещото евентуално поскъпване, заради алтернативните доставки.

Освен това работодателите предлагат нова схема за компенсиране скъпите цени на електроенергията, която да продължи и след края на април. Те предлагат КЕВР да определи актуална цена на микса в момента, която е около 150-160 лева за MWh и да се компенсират 75 процента от разликата с пазарната цена за небитовите потребители. Според Васил Велев от АИКБ това ще е самофинансираща се схема, ако парите дойдат от облагане свръхпечалбите на държавните енергийни дружества.

Междувременно министърът на енергетиката Александър Николов коментира пред БНТ, че ако „Булгаргаз“ е бил подписал анекса с „Газпромекспорт“ за плащане в рубли, цената на природния газ за месец май щеше да е минимум 11 % по-висока. Това е консеравтивна оценка, защото според този анекс „Газпром“ няма никакви задължения и отговорности и може да прави каквото си иска.“, коментира Николов.

По думите му поскъпването ще е заради повишените разходи за „Булгаргаз“, които предвижда превалутирането в рубли. „Но дори това не е най-важното, най-важното е, че според новия механизъм „Булгаргаз“ губи контрол върху средствата, които превежда в „Газпромбанк„, изтъква министърът.

За момента категоричната позиция на страната ни е, че не можем да приемем едностранни промени в договора с Газпром. Еврокомисията също излезе с позиция, че новата платежна схема на Москва предвижда заобикаляне на сакнкциите, наложени заради войната в Украйна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"