fbpx

Германия ускорява строежа на платформи за втечнен газ

Германия иска да построи четири вместо три плаващи блока за съхранение и регазификация (FSRU), тъй като се стреми да замени руския газ с втечнен природен газ, който може да бъде доставян от много страни, съобщи германското министерството на икономиката, цитирано от Ройтерс.

Правителството на канцлера Олаф Шолц търси алтернативи на доставките по газопроводи от Русия с цел да намали вноса до нула след две години.

Агенцията коментира, че решението на президента Владимир Путин да нахлуе в Украйна е разбило вярата, поддържана от десетилетия в Германия, че икономическото сътрудничество с Русия ще осигури мир в Европа.

Шолц отхвърля призивите за незабавно намаляване на вноса на руски газ, въпреки критиките, че помагат за финансирането на руската война в Украйна, заявявайки, че такава драстична мярка би навредила повече на Европейския съюз, отколкото на Русия.

Министерството на икономиката е изготвила доклад за напредъка, който сочи, че работата по първия FSRU във Вилхелмсхафен ще започне скоро и трябва да бъде готова за регазификация на преохладен LNG още тази година.

Второто плаващо съоръжение ще бъде построено в Брунсбютел, северозападно от Хамбург и трябва да заработи следващата година.

Компаниите RWE и Uniper са поели договорите за изграждане на FSRU, за които правителството е заделило 2,94 милиарда евро (3,10 милиарда долара).

Министерството информира, че северните градове Щаде, Рощок и Хамбург, както и Еемсхавен в Нидерландия са възможни места за другите два FSRU.

Кметът на Хамбург споделя пред вестник Welt am Sonntag, че градът планира временен LNG терминал, който да започне да функционира до края на годината с капацитет от 8 милиарда кубически метра годишно.

Университетите в Бон и Кьолн са констатирали в съвместно проучване, че германското производство ще намалее с между 0,5% и 3% в краткосрочен план, в сравнение с 4,5% през 2020 г. поради пандемията, което прави последствията от спирането „значителни, но управляеми“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"