fbpx

Увеличава се транзитът на руски газ към Европа

Европейските страни увеличават заявките си за руски газ, съобщава ТАСС. Транзитът през Украйна за 2 май е 98,96 млн. куб. метра, съобщава за агенцията официалният представител на Газпром Сергей Куприянов.

За тази година максимумът в транзита е бил в началото на март – 109,6 млн. куб. м.

Ройтерс съобщава, че транзитът на руски газ от Украйна през словашкия граничен пункт Велке Капушани за днес са нарастнали до най-високите си нива от края на ноември.

Заявката през този пункти е 993 407 мегаватчаса (MWh) в понеделник, най-високото ниво от 30 ноември.

Потоците към Германия през газопровода „Северен поток 1“ през Балтийско море са 73 778 201 киловатчаса в час (kWh/h) тази сутрин, спрямо 72 286 105 kWh/h, наблюдавани в петък сутринта.

Днес в Брюксел министрите на енергетиката на страните от ЕС се събират извънредно, за да обсъдят енергийните доставки, на фона на спрените газови доставки за България и Полша и заявеното от Чехия и Финландия, че няма да плащат според схемата „газ срещу рубли“.

Разговорите ще засегнат вероятно шести пакет санкции на ЕС, в който се включва и отказ от руския петрол до края на годината.

По газовата тема редица държави от съюза са поискали допълнителни правни разяснения от Европейската комисия дали приемането на „газ срещу рубли“ представлява нарушение на финансовите и валутни санкции срещу Русия.

В същото време унгарският информационен портал Origo.hu съобщава, цитиран от ТАСС, че Будапеща е против петролно и газово ембарго за Русия. Това са заявили от кабинета на унгарския премиер.

Ние не сме длъжни да въвеждаме санкции, от които първо ще пострадаме ние самите, а не тези, които искаме да санкционираме“, се казва в коментара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"