ЕС заподозря Apple в незаконно налагане на Apple Pay

ЕС заподозря Apple в незаконно налагане на Apple Pay

Антитръстовите регулатори на ЕС са обвинили Apple, че чрез ограничаване на достъпа до стандартна технология, използвана за безконтактни плащания с мобилни устройства в NFC или „tap and go“, Apple ограничава конкуренцията на пазара на мобилни портфейли на iOS, съобщава Ройтерс.

От Европейската комисия информират, че в изпратените възражения до Apple подробно се описва как компанията е злоупотребила с господстващото си положение на пазарите за мобилни портфейли на устройства с iOS.

Комисията оспорва решението на Apple да попречи на разработчиците на приложения за мобилни портфейли да имат достъп до необходимия хардуер и софтуер („NFC вход“) на своите устройства в полза на собственото си решение Apple Pay.

Имаме индикации, че Apple е ограничила достъпа на трети страни до ключови технологии, необходими за разработването на конкурентни решения за мобилни портфейли на устройствата на Apple“, заявява зам. председателят на ЕК, отговарящ по антитръстовите въпроси Маргрете Вестагер, цитирана от агенцията.

В позицията на ЕК се разяснява още, Apple Pay е собствено решение за мобилен портфейл на Apple за iPhone и iPad, използвано за активиране на мобилни плащания във физически магазини и онлайн. iPhone, iPad и софтуерът на Apple образуват „затворена екосистема“. Apple контролира всеки аспект от потребителското изживяване в тази екосистема, включително достъпа на разработчиците на мобилни портфейли до нея.

Комисията предварително счита, че Apple има значителна сила на пазара за интелигентни мобилни устройства и господстващо положение на пазарите на мобилни портфейли.

По-специално, Apple Pay е единственото решение за мобилен портфейл, което може да има достъп до необходимия NFC вход на iOS. Apple не го предоставя на трети страни, разработчици на приложения на мобилни портфейли. Технологията NFC „таp and go“ е вградена в мобилните устройства на Apple за плащания в магазини. Тази технология позволява комуникация между мобилен телефон и платежни терминали в магазините. NFC е стандартизиран, наличен в почти всички платежни терминали в магазините и позволява най-безопасните и безпроблемни мобилни плащания. В сравнение с други решения, NFC предлага по-безпроблемно и по-сигурно изживяване при плащане и се радва на по-широко приемане в Европа.

От компанията изтъкват в изявление, че Apple Pay е само една от многото опции, достъпни за европейските потребители за извършване на плащания, и гарантира равен достъп до NFC, като същевременно задава водещи в индустрията стандарти за поверителност и сигурност.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"