fbpx

Индустрията обяви, че не може да понесе цена на газа, по-висока от априлската

промишленост

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) разпространи отворено писмо с искане за яснота по отношение на газовите доставки и цената на суровината, както и за да обяви, че повечето предприятия не могат да понесат поскъпване от 35%, каквото е било споменато по време на общественото обсъждане в КЕВР.

Изтъква се, че е недопустимо определянето на доставната цена на „Булгаргаз“ за месец май със закъснение от 10 дни спрямо началото на месеца. „Това е продължаване на порочни практики от миналото, които са били в ущърб на потребителите и срещу които федерацията винаги е протестирала“, се казва в писмото. Припомняме, в края на миналия месец от КЕВР съобщиха, че насрочват за 10 май закрито заседание за утвърждаване на цена, по която Общественият доставчик ще продава природен газ за май на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Тогава се очаква и „Булгаргаз“ да предложи актуализирана цена за май.

В писмото си от БФИЕК отбелязват, че правителството е успяло за момента да гарантира сигурността на доставките, за което федерацията изказва своите адмирации. „Това, което правителството не успя, обаче, е да посочи ясно кои са източниците на тези алтернативни доставки; кои са маршрутите, по които те се осъществяват; какви количества са осигурени от всеки алтернативен източник и маршрут; както и най-важното – с каква продължителност ще бъдат тези доставки и на каква цена“, пишат още индустриалците.

Те са категорични, че ако наистина суровината поскъпне с 35% до 193 лв./MWh, това са и цените на спотовия пазар в момента, което обезсмисля едногодишните договори на индустрията с „Булгаргаз“, които са в сила до края на 2022 г.

Те са сключени с очакването за определена предвидимост на цената съгласно дългосрочните договори за доставка на газ от Руската федерация и Азербайджан. Припомняме, че те са сключени в условията на клауза „вземи или плати“ по предварително заявени количества. Тази клауза работи изцяло в полза на доставчика„, допълва писмото.

От федерацията са убедени, че българската индустрия няма да може да понесе цени на природния газ по-високи от тези за април, затова те настояват за мерки, които да елиминират допълнителен ръст на цената или да доведат до нейното намаляване. „Такава мярка би могла да бъде временен таван на цената, а разходите над този праг да бъдат покрити чрез компенсаторен механизъм„, предлага БФИЕК.

Това е и позицията, изразена на пресконференцията от миналата седмица на министъра на икономиката Корнелия Нинова и работодателите. Те поискаха замразяване цената на природния газ, а бъдещото повишение на стойността да бъде поето от държавата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"