fbpx

Проектът за енергийна стратегия одобрен от кабинета, тръгва към Народното събрание

Ден след като президентът Радев и членове на служебния кабинет представиха проекта на МС за 30-годишна енергийна стратегия на България, кабинетът одобри на днешното си заседание документа.

С това свое решение министрите задължават министъра на енергетиката да представи приетата стратегическа визия в Народното събрание. Припомняме, за да стане факт, стратегията трябва да бъде гласуванаот парламента.

Припомняме, няколко са акцентите в проекта за енергийна стратегия. Сред тях е използването на местните ресурси от лигнитни въглища до 2030 година и постепенното им намаляване и спиране до 2038 г. Това ще съдейства за запазване на енергийната и националната сигурност, както и ролята на страната като регионален лидер в производството и износа на електроенергия.

Ключов елемент от документа е реанимирането на проекта АЕЦ „Белене“. Четири нови ядрени реактора трябва да бъдат изградени, за да заместят мощностите, подлежащи на извеждане от експлоатация, се посочва в проекта. Два от тях се очаква да бъдат разположени на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, а още два – на тази в Белене. Новата енергийна стратегия се фокусира и върху развитието на ВЕИ проекти – както фотоволтаични и вятърни мощности, така и водни електроцентрали. По отношение на геотермалната енергия, основният извод е, че тя може да бъде пълноценно използвана главно за отопление.

Като ключов елемент в бъдещото развитие на сектора е определено производството на водород, от което се очаква да намали и замени зависимостта на България от внос на природен газ. В този аспект държавата ще разчита на бързото възобновяване на работата на ПАВЕЦ Чаира, както и осигуряването на ресурс за изграждане на подземна ПАВЕЦ. Модернизацията на близо 2000 км електропреносна мрежа и съпътстващата я инфраструктура, която е заложена в стратегията, ще съдейства за осигуряването на достатъчен капацитет за присъединяване и пренос, така че България да запази лидерската си роля в региона.

Прогнозната стойност за реализация на всички проекти, включени в новата енергийна стратегия, възлиза на около 46 млрд. евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"