fbpx

Прогноза: растежът ни за 2022-ра по-нисък от очаквания, инфлацията по-висока

Инфлацията ще достигне до 6% средно за цялата 2022 г., прогнозират икономистите на УниКредит Булбанк в последния им доклад, цитиран от „Сега“.

Все още няма данни на НСИ за средноговишното й ниво през изминалата 2021 г., но прогнозата на Министерството на финансите бе за средно 4.2%. Основните причини за засилването на инфлацията продължават да са свързани с високите цени на енергоносителите и нарушенията във веригите на доставки. Икономистите очакват тези фактори да бъдат с временен ефект и през 2023 г. инфлацията да спадне до 3% средно за годината, а икономическият ръст да се ускори до 4,3%.

Припомняме, преди дни от Европейската централна банка прогнозираха, че през следващата година инфлацията може да падне и под 2 %.

Очакванията са цените на електроенергията и топлоенергията за домакинствата да нараснат с 15% през април 2022 г., който е месецът, когато трябва да отпадне наложения мораториум върху цените на тока.

Високата инфлация ще окаже неблагоприятен ефект върху потреблението и то ще допринася по-малко за икономическия растежа през 2022 г. в сравнение с 2021 г.

Прогнозите са за растеж от 3.6%, което е леко намаление спрямо очакваните 3,9% преди три месеца. Корекцията в прогнозата на експертите са по-тежките и продължителни нарушения във веригите на доставки и очертаващата се по-висока и по-продължителна инфлация.

Икономистите на УниКредит Булбанк очакват увеличение в ръста на инвестициите най-вече заради по-големи проекти в публичния сектор, свързани със зеления преход и дигитализацията, финансирани от плана за възстановяване и устойчивост. 

Очакваната по-висока инфлация през 2022 г. няма да се доведе до значително увеличаване на заплатите, става ясно от анализа. Делът на мениджърите, които докладват за проблеми с намирането на работна ръка сега в сравнение с периода преди началото на пандемията, е по-нисък в България в сравнение с останалите страни от ЦИЕ. Всичко това сочи, че процесът на възстановяване на пазара на труда протича по-бавно в България в сравнение с повечето страни от ЦИЕ, като това има и положителна страна, тъй като случващото се на пазара на труда не е сред фактори, които допринасят за увеличаване на инфлацията в момента.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"