fbpx

ЕЦБ очаква понижение на инфлацията до под 2% през 2023/24

Европейската централна банка вярва, че инфлацията ще започне да намалява и ще падне под заложената от банката цел от 2 процента през 2023 и 2024 г. „Това е движеща сила на оценката на паричната ни политика. Ние гледаме отвъд инфлацията, която имаме в момента: паричната политика се основава на средносрочно планиране„, заявява в интервю за италианския всекидневник Il Sole 24 Ore главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн.

Той признава, че 5-процентната инфлация през декември е необичайно висока, като коментира, че това е доминирано от факта, че енергията е нарастнала с 26 процента миналата година.

Въпросното ниво през декември е в границите на грешката на това, което ЕЦБ е очаквала, изтъква още Лейн. Знаехме, че ще имаме концентрация на ценови натиск в края на 2021 г., особено големият скок в цените на енергията. Това се вижда в данните от декември, но основната линия е постоянна и остава на мястото си.

Лейн е категоричен, че не са налице критериите на банката за вдигане на лихвените проценти. Той отново се позовава на декемврийска оценка, че инфлацията не само ще спадне през тази година, но ще се установи под целта 2 процента през 2023 и 2024 г. С течение на годината ще имаме повече данни и ще продължим да оценяваме ситуацията, уверява главният икономист на ЕЦБ.

Той подчертава, че въпросните критерии за лихвените проценти ще се прилагат и през следващите години и пазарът може да ги проучи.

Филип Лейн обръща внимание, че пандемията затруднява анализирането и тълкуването на индикаторите за основната инфлация. По думите му ще отнеме известно време, за да се филтрират ефектите от пандемията и да се направи правилна оценка на това какво се случва с основната инфлация. Редовно подчертаваме, изтъква той, че централният елемент в разбирането на основната инфлация е да разберем какво се случва с тенденцията в заплатите. Зад цените стоят разходите, а най-важният разход в икономиката са заплатите. Разходите за труд са голяма част от общото ценово ниво, а разходите за труд са склонни да се движат по-устойчиво и по-постепенно, от енергийните, заявява Лейн в интервюто.

От думите му става ясно, че като цяло ЕЦБ вижда в Европа солиден двигател на растеж тази година, както и следващите две.

Той припомня позицията на банката, че ако има заплаха за ценовата стабилност и тази заплаха е фрагментирана, при стресови условия ще се прилага парична политика по гъвкав начин. ЕЦБ не винаги може да управлява по механичен начин в еврозоната, където 19 държави приемат единна парична политика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"